Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sensommerplantning af nordmannsgran

Af Maskinbladet - 12. aug. 2017 KL. 08:56

  • ww257133_1
  • ww257133_2
  • ww257133_3

Det er ved flere lejligheder konstateret at sensommerplantning af nordmannsgran i juletræsproduktionen forbedrer produktiviteten.

Det skyldes at selve kulturstarten, som er den vigtigste periode i omdriften, optimeres ved at de små planter etablerer sig på plantestedet med optimal rodvækst, inden udspringet i det følgende forår. Traditionelt er forårsplantning udført gennem generationer fordi det er praktisk og føles naturligt. Forskning og udvikling, samt ikke mindst flere års erfaring, bibringer os imidlertid ny viden og vender op og ned på vores hidtidige opfattelse.

Det som forskning og udvikling, samt mange feltundersøgelser, har vist er, at hvis man følger plantens naturlige vækstrytme, det vil sige topskudsvækst og rodvækst, så er der mulighed for at optimere blandt andet på kulturstarten. Hos Planteskolen Himmerlands.com udnyttes dette forhold, ved at man i dag kan producere størrelsesmæssigt attraktive juletræsplanter i et dækrodssystem. Dyrkningen i dækrodssystemet fremmer rodudvikling og rodsymmetri hvilket styrker plantens topvækst i kulturstarten. Det er i dag den mest optimale måde at fremme kulturstarten i Nordmannsgran og Nobilis.

Vækststagnation

Vækststagnation er et kendt fænomen i forbindelse med udplantning af ædelgranarterne, herunder er Nordmannsgran ingen undtagelse.

- Vækststagnationen har flere årsager, dels så er optagning, flytning og udplantning selvsagt ikke processer som fremmer plantens behov. Det skyldes at rodsystemet udsættes for skader, udtørring samt deformation pga. mekanisk påvirkning. En anden årsag til vækststagnation er et forkert valg af plantetidspunkt, siger Steen Sørensen fra firmaet Steen Sørensen ApS og fortsætter:

- Plantetidspunktet har betydning i det, man må forstå, at når planten er i udspring skal den bruge af resurserne i jorden, hvorfor det er vigtigt at rodsystemet er intakt og udviklet optimalt ifht. plantens top så det kan forsyne toppen med den nødvendige vækstkraft vha. tilstrækkelig saftstrøm. Det er det ikke hvis man foretager en udplantning i foråret. Det betyder så at planten skal bruge resurser på både at etablere sig på plantestedet, samt foretage en ny skudstrækning.

Optimer kulturstart

Det er ikke nemt at løse problemet med vækststagnation, hvorfor der gennem årene er udviklet maskiner som rationelt kompenserer for de senere uheldigheder ved den ringe kulturstart. Blandt andet kan nævnes de effektive bundklippere som fjerner de nederst tætsiddende grene.

- Det har dog den uheldige virkning at træet såres med deraf mulighed for indtrængning af infektioner og skadedyr. Der kan derforuden nævnes en hel række af arbejdsmetoder og maskinløsninger som i virkeligheden er implementeret for at kompensere for problemet med vækststagnation. Den intelligente løsning til optimering af kulturstarten er at anvende dækrodsplanter med symmetrisk rodsystem, uanset om plantningen foregår i foråret eller sensommeren, siger Steen Sørensen.

Det optimale tidspunkt, med den viden og praksis som er tilgængelig i dag, er en sensommerplantning med dækrodsplanter som kan plantes fra den 15. juli, hvor de er tilstrækkelig afmodnet i planteskolen og den kraftige rodvækst er påbegyndt. Dækrodsplanterne bliver ikke udsat for roddeformation, udtørring eller mekanisk påvirkning som kan hæmme kulturstarten. (Desuden kan de udplantes på det helt optimale tidspunkt i juli, august og frem til medio september.)

- I de følgende to vækstsæsoner vil man se resultatet af dette i kraft af en topskudsvækst på flere 100 procent af et normalt resultat på dette stadie, siger Steen Sørensen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame