Marts er en hektisk måned på minkfarmen. Minkene er i brunst, og parringen danner fundamentet for resten af årets arbejde. Det er med andre ord et skidt tidspunkt at være ukampdygtig, men det var præcis, hvad der skete for Eskild D. Nielsen for fem-seks år siden.

- I parringstiden plejede jeg at gå omkring 25 kilometer om dagen, fordi der skal holdes opsyn med dyrene. Pludselig begyndte jeg at få ondt i min akillessene, som var overbelastet, og så var gode råd dyre, forklarer Eskild D. Nielsen, der driver en minkfarm med 3000 tæver tæt på Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På minkfarmen bruges de 100 meter lange minkhaller under parringen, og Eskild D. Nielsen har ti haller i brug samtidig, så der ryger hurtigt nogle kilometer i benene.

- Jeg var nærmest halt, og så kom jeg til at tænkte på, at jeg havde set reklamer for en Segway. Jeg undersøgte, hvor jeg kunne købe den, og jeg fik den leveret dagen efter, og så har jeg været kørende siden, siger Eskild D. Nielsen.

En forbedring

En Segway kan bedst beskrives som et elektrisk transportmiddel, hvor man ved at læne sig fremad får Segway'en til at bevæge sig frem.

- Det startede som en nødløsning, men nu har jeg svært ved at se, hvordan jeg skulle undevære den. Jeg må sige, at det faktisk er endt som en klar forbedring. Jeg kan nå 50 procent mere nu, end hvis jeg skulle gå rundt, og samtidig bliver jeg hævet en smule fra jorden, så jeg har et bedre overblik over, hvad der sker i burene, siger Eskild D. Nielsen.

På minkfarmen har Eskild D. Nielsen 19.000 dyr, når der er mest pres på. Både Eskild og farmens medhjælpere bruger Segway'en til forskellige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville blive så glad for den, som jeg er blevet. Vi bruger den faktisk året rundt, selvom det selvfølgelig er under parringen, at vi har mest brug for den. Det eneste negative jeg har at sige er, at man bliver straffet, når man møder ind om morgenen og opdager, at man har glemt at sætte den til opladning natten over. Så må man gå rundt, og pludselig kan man huske, hvorfor man har Segway'en, og så glemmer ikke det igen, siger Eskild D. Nielsen.

Som en Fendt

Segway'en kan køre en helt arbejdsdag på en opladning, og selvom Eskild D. Nielsen har haft maskinen i en håndfuld år, har han endnu ikke haft driftsproblemer med den.

- Der findes flere løsninger til transport på en minkfarm, og Segway'en selvfølgelig i den dyre ende. Man kan sige, at den svarer til en Fendt, men jeg synes bestemt, at den har været investeringen værd, og jeg vil anbefale Segway'en til mine kolleger. Gennemsnitsalderen hos pelsavlere er jo også forholdsvis høj, så jeg tror, at mange af mine kolleger kunne få gavn af noget tilsvarende, siger Eskild D. Nielsen, der selv har rundt 60 års på dåbsattesten.

- Jeg har faktisk overvejet, om jeg skulle anskaffe mig endnu en Segway, hvis det nu skulle ske, at den pludselig gik i stå. Det ville være et større problem for mig, hvis Segway'en stod af, end hvis min bil gjorde, siger Eskild D. Nielsen.

Ét styrt

Flere steder i landet kan må prøve at køre Segway, og det kræver en smule mod at stille sig op og læne sig frem, mens man stoler på, at man ikke vælter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er kun væltet en enkelt gang, og der var jeg nok blevet lidt overmodig. Jeg kom lidt for hurtigt ud af en hal, og da jeg svingede, sad det ene hjul fast i fundamentet på bygningen, og så lå jeg der. Jeg måtte lige blive liggende et par minutter, inden jeg var på benene igen, men der var heldigvis ikke sket noget, siger Eskild D. Nielsen.

Som nævnt bliver føreren af en Segway løftet fra jorden, men på minkfarmen ved Holstebro har den øgede højde ikke skabt problemer.

- Jeg har ikke slået hovedet mod et spær endnu - nej, det passer faktisk perfekt med loftshøjden i minkhallerne, siger Eskild D. Nielsen.