Økologiske landmænd slår søndag den 22. april dørene op for både køer og gæster på 68 gårde over hele landet. 

Vil du opleve køer, som er helt pjattede af glæde, skal du finde en gård i nærheden af dig den 22. april, hvor stalddørene slås op præcis klokken 12.00. Gårdene holder åbent mellem klokken 11.00 og 14.00.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Find en gård på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. På Stensbølgård ved Kirke Hyllinge på Sjælland deltager fødevareminister Mette Gjerskov i forårsfestlighederne.

Birgitte Nygaard er projektleder i Økologisk Landsforening og er glad for den mulighed Økodag giver især børnene, så de kan opleve livet på landet.

- Det er de færreste børn i dag, der har direkte tilknytning til landbruget. På Økodag åbner de økologiske landmænd dørene, så alle kan komme ud og opleve et stykke af dansk landbrugskultur. Der er mulighed for at blive klogere på økologien og at røre, lugte, se og smage den. Det er en anderledes og sjov oplevelse i det fri, og så er den oven i købet gratis, siger Birgitte Nygaard. 

Græs-køer bliver ældre

Dyrene nyder godt af, at de har bedre plads ude. I en flok køer er der et strengt hierarki, og indenfor kan de stærke køer være hårde ved de svageste, som i fagkredse kaldes taberkøer. 

- Køer, som kommer på græs, lever længere. De køer, som er lavt i hierarkiet, kan bedre klare sig udenfor. Det er nemmere at mobbe i stalden, der kan taberkøerne ikke bare gå væk, fortæller kvægbrugskonsulent Thorkild Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På marken får koen også mere motion, og den kan gå efter sine livretter. Marken byder både på græs, kløver og forskellige urter. 

- En ko er ikke som en plæneklipper - den vælger, hvad den vil spise. Det kan den jo ikke, når den er inde i stalden, siger Thorkild Nissen.

Økodag er arrangeret i et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier Naturmælk, Thise, Arla, Øllingegaard, Osted og Them. Mange tusinde danskere tog turen ud på landet sidste år.