Forskere ved Aarhus Universitet har i forskningsprojektet SUMMER det seneste år arbejdet på at skabe rammer for at øge udbuddet af kød fra økologisk ungkvæg, der dels kan puttes ned i indkøbsvognen for rimelige penge og dels kan give et fornuftigt afkast til den økologiske landmand, skriver Aarhus universitet. 

- Vi ser på potentialet for produktion af ungkvæg i forsøget, hvor vi har krydset malkekøer og kødkvæg. Vi inddrager både tyrekalve og kviekalve i forsøget og arbejder med, at krydsningsdyrene går på en højtydende kløvergræsmark, forklarer sektionsleder Mogens Vestergaard, der er ansvarlig for SUMMER-projektet med ungkvæg. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultater 

Projektet startede i 2012 og involveret 45 dyr som er blevet fulgt tæt. 

- Kvierne har opnået den ønskende tilvækst omkring 900 gram dagligt, mens tyrene har ramt 1000 gram dagligt i stalden. Vi forventer, at dyrene fortsætter denne vækst og derved vil blive til store og kødfulde dyr, der kan slagtes omkring 1. september. Der er samtidig tale om meget robuste dyr, og det er en konsekvens af krydsningsfrodighed (krydsningen af kødkvæg og malkekøer), siger Mogens Vestergaard og tilføjer, at dyrene kun får suppleret kløvergræsset med mineraltilskud.

Mogens Vestergaard er sikker på, at der er grundlag for, at kunderne rundt i butikkerne i Danmark, med tiden kan se frem til mere økologisk kød fra ungkvæg. 

- Jeg tror på, at der er et uudnyttet produktionspotentiale. De fleste landmænd vil måske foretrække stude frem for tyre til kødproduktion, fordi tyre er mere besværlige og kræver mere opmærksomhed. Det større potentiale ved tyrene, hvor vi har set cirka 10 procent større tilvækst, opnås også kun, hvis fodret er af høj kvalitet, siger Mogens Vestergaard. 

Ham mener at det bliver sværest at få landmændene til at tage springet.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Første step for at denne produktionsform overhovedet kan lade sig gøre er, at den økologiske mælkeproducent accepterer, at hans køer ikke tager skade af at blive insemineret med sæd fra kødkvæg. Nye danske resultater viser, at såfremt man træffer et fornuftigt tyrevalg vil denne krydsning ikke give besværlige fødsler og heller ikke reducere koens mælkeydelse efterfølgende, siger Mogens Vestergaard.