Agro A/S, der har specialiseret sig i udvikling og salg af udstyr til separation og behandling af gylle og biomasse, præsenterede sidste år en verdensnyhed til udskillelse af sand og anden tungfase fra tyk gylle og biomasse.

Maskinen Grubbens HDC importeres af AL-2 Agro A/S fra den svenske producent Cellwood Machinery AB.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sandudskilleren har de sidste tre år været under test og afprøvning på et stort anlæg, til forarbejdning af husholdningsaffald, og er med positive resultater også testet og afprøvet på kvæggylle i Sverige.

Anlægget, der har en kapacitet på omkring 60 til 80 kubikmeter pr. time består af en fødepumpe, der pumper biomassen gennem Grubbens HDC. Sandudskilleren virker som en cyklon, og tungfasen falder til bunds, mens væsken og organiske partikler med nogenlunde samme vægtfylde som væsken ledes op i toppen og ud i lagertanken, for derefter at pumpes ind i biogasanlægget.

På biogasanlæg er sand et stort problem, da der med gyllen kommer store mængder sand ind i reaktorerne, hvor sandet bundfælder og ophobes. Dette betyder at biogasanlægget med mellemrum må lukkes ned og reaktoren tømmes manuelt, hvilket betyder store udgifter til tømning af reaktorerne og store tab på grund af manglende biogasproduktion.

Med Krima HDC installeret på biogasanlæggets modtagertank åbnes der op for, at anlægget kan modtage biomasse med højt indhold af sand, uden at det skader anlægget. En del kvægbrugere strøer deres dyr med sand, og det gør at biogasanlæggene ikke vil modtage gyllen. Gødning fra fjerkræ indeholder også store mængder sand, som nu kan udskilles på en enkel og billig måde, så biogasanlæggene kan modtage gyllen, uden det giver problemer i anlægget.

Øvrige nyheder

Ud over Grubbens HDC udstilles også andre nyheder, der er så nye, at de ikke har nået at blive vurderet af nyhedsudvalget fra Agromek:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grubbens Deflaker, ligeledes fra firmaet Cellwood, til neddeling og spaltning af fiber i flydende biomasse for bedre udrådning og dermed mere biogas af biomassen. I en ETV test vises der op til 25 procent øget gasudbytte. Den udstillede model er en større og forbedret udgave af den kendte model, der har en ydelse på omkring 50 kubikmeter pr. time.

Börger Separatorer i tre størrelser, en ny lille model RC35 med en kapacitet 35 kubikmeter pr. time. De velkendte modeller BS50 og RC50 med en kapacitet på 50 til 65 kubikmeter pr. time og en ny storebror RC250 med en kapacitet på 250 kubikmeter pr. time. Denne nye store model vil særligt være egnet til installation på biogasanlæg og som mobil anlæg til brug på flere gårde.

Börger gyllepumper og mixere til pumpning og mixning af gylle og biomasse.

AL-2 båndfilter anlæg til separation af gylle og biomasse, med tilsætning af hjælpestoffer, og her er det særligt udskillelse af fosfor og organisk kvælstof, der er i fokus. fmn