DTU Fødevareinstituttet indgik i mandags en samarbejdsaftale med Japans nationale center for fødevaresikkerhed, Food Safety Commission of Japan, FSCJ, som er en af verdens toneangivende institutter for vurdering af fødevaresikkerhed. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Samarbejdsaftalen åbner for videnskabelig udveksling og vidensdeling inden for risikovurdering, overvågning, dataindsamling, forskning og risikokommunikation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftalen giver DTU Fødevareinstituttet adgang til japanske metoder og fremgangsmåder for sikkerhedsvurdering af fødevarer og samtidig mulighed for at spille ind til de japanske forskere med viden og fremgangsmåder anvendt i Danmark. En fælles forståelse af kernen i sikkerhedsvurderinger er vigtig for den videnskabelige udvikling, og for de råd eksperterne giver til lovgiverne i landene. Det kan medvirke til at fjerne handelsbarrierer mellem landene, som skyldes forskellige videnskabelige vurderinger af sikkerheden.

Aftalen blev underskrevet af institutdirektør Christine Nellemann fra DTU Fødevareinstituttet i overværelse af Japans ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki, DTU's rektor Anders Bjarklev og Fødevarestyrelsens fødevaredirektør Annelise Fenger.

- DTU fødevareinstituttet kan være stolt af at indgå den aftale med Japans vigtigste institut for vurdering af fødevaresikkerhed. Det er en stor anerkendelse af kvaliteten af det arbejde, instituttet har udviklet igennem de seneste 60 år. Japan er en vigtig handelspartner for Danmark, og derfor er det et stort skridt, der nu er taget mod endnu mere samarbejde på fødevareområdet. Japan sætter fødevaresikkerhed i top, og nu kan vi på et mere videnskabeligt niveau vise dem, at det gør vi også, siger fødevaredirektør Annelise Fenger, Fødevarestyrelsen.

Som en del af aftalen vil organisationerne tilbyde videreuddannelse indenfor relevante områder af risikovurderinger, og det vil være muligt for de to organisationers medarbejdere at tage på udveksling og lære om måden, som risikovurderinger bliver udarbejdet i de to lande.

Samarbejdsaftalen kommer i kølvandet på 150 året for de dansk-japanske diplomatiske relationer, som landene har fejret i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU Fødevareinstituttet har mange internationale relationer og er blandt andet det danske samarbejdscenter for den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.