Danskerne er generelt glade for salt i maden, men vi danskere er også åbne over for fødevarer med mindre salt. Det viser en rapport fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet.

Langt størstedelen af salt i de danske forbrugeres kost kommer fra forarbejdede fødevarer, og forhøjede niveauer af natrium-salt øger risikoen for et for højt blodtryk, der kan føre til hjertekarsygdomme. Derfor betyder mindre salt i maden et lavere blodtryk. Industrien opfordres derfor af sundhedsmyndighedrne til at reducere mængden af salt i fødevarer. Det skriver Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbrugerne vil have saltmærkning

De fleste af de adspurgte har svært ved at ændre på mængde af salt, de selv tilsætter maden, men de adspurgte vil gerne indtage mindre salt og foretrækker en mærkning, der viser, at den pågældende fødevare lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for saltindtag.

Resultaterne er udgivet i DCA-rapporten Salt og forbrugervalg ? om forbrugernes forhold til salt i maden, som er udgivet af DCA ? Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Den nye DCA-rapport undersøger forbrugernes villighed til at købe saltreducerede fødevarer, og er baseret på resultaterne fra to undersøgelser; en web-baseret undersøgelse med 1030 deltagere og et butikseksperiment med 190 deltagere. Desuden blev der foretaget kvalitative interviews. Undersøgelsen er bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet som en del af Aarhus Universitets aftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening.