Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sænk forbruget med en tredjedel

Af Morten Damsgaard - 17. nov. 2017 KL. 14:54

Østriske Bauer fortæller, at energiforbruget kan sænkes med en tredjedel, hvis man benytter sig af pivot vanding frem for traditionelle vandingsmaskiner.

Vi ser dem på kornmarker USA og mange steder i grøntsagsmarker i Europa, men måske er der også en fremtid for pivotvandere i tradionelle afgrøder og specielt i kartofler i Danmark.

Det mener østriske Bauer i hvert fald, og den danske salgschef Jacob Johnsen fortæller, at man faktisk kan reducere energiforbruget med en tredjedel ved at gå fra tradionel vandingsmaskine til pivot vandere.

- Den helt store årsag til et lavere energiforbrug er, at pivotvandere er et lavtryks anlæg, som arbejder med to til tre bars tryk, frem for otte til 10 bars tryk, som er tilfældet ved de traditionelle vandingsmaskiner, fortæller han og påpeger samtidigt et langt lavere vandforbrug:

- Pivotvandere giver fem millimeter vand i døgnet, hvor man ofte vandere med 25 til 30 millimeter med de traditionelle vandingsmaskiner, og vi kan nøjes med langt mindre vand i pivotvandere, da vi ikke har den store fordampning, da vandet sprøjtes ud over afgrøderne med lavt tryk og mere retningsbestemt på afgrøden.

Faste marker

Ulempen med pivotvandere er fleksibiliteten. Sættes en pivotvandere op, så flytter man ikke bare lige mark med anlæget.

- Hver sektion kan udbygges op til 60 meter, og har man eksempelvis fem sektioner samt sammen, når kapaciteten ud på 45 hektar i en vending med anlægget.

- Med de stadig større og større marker i Danmark, er jeg sikker på, at der er en fremtid for denne type afvandingsmaskiner i Danmark, fortæller Jacob Johnsen.

Han påpeger desuden, at systemet styres hundred procent fra telefonen, så man ikke skal i marken hver gang anlægget skal startes eller stoppes.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame