Vi ser dem på kornmarker USA og mange steder i grøntsagsmarker i Europa, men måske er der også en fremtid for pivotvandere i tradionelle afgrøder og specielt i kartofler i Danmark.

Det mener østriske Bauer i hvert fald, og den danske salgschef Jacob Johnsen fortæller, at man faktisk kan reducere energiforbruget med en tredjedel ved at gå fra tradionel vandingsmaskine til pivot vandere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den helt store årsag til et lavere energiforbrug er, at pivotvandere er et lavtryks anlæg, som arbejder med to til tre bars tryk, frem for otte til 10 bars tryk, som er tilfældet ved de traditionelle vandingsmaskiner, fortæller han og påpeger samtidigt et langt lavere vandforbrug:

- Pivotvandere giver fem millimeter vand i døgnet, hvor man ofte vandere med 25 til 30 millimeter med de traditionelle vandingsmaskiner, og vi kan nøjes med langt mindre vand i pivotvandere, da vi ikke har den store fordampning, da vandet sprøjtes ud over afgrøderne med lavt tryk og mere retningsbestemt på afgrøden.

Faste marker

Ulempen med pivotvandere er fleksibiliteten. Sættes en pivotvandere op, så flytter man ikke bare lige mark med anlæget.

- Hver sektion kan udbygges op til 60 meter, og har man eksempelvis fem sektioner samt sammen, når kapaciteten ud på 45 hektar i en vending med anlægget.

- Med de stadig større og større marker i Danmark, er jeg sikker på, at der er en fremtid for denne type afvandingsmaskiner i Danmark, fortæller Jacob Johnsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger desuden, at systemet styres hundred procent fra telefonen, så man ikke skal i marken hver gang anlægget skal startes eller stoppes.