Landbrugsstyrelsen meddelte i tirsdag på deres hjemmeside, at man ikke får KO-sanktion, hvis man har søgt om fornyet vandindvindingstilladelse. Men det fremgik ikke, at det også gælder i situationer, hvor man har søgt om forøget vandindvindingstilladelse. Det meddeler Landbrug & Fødevarer nu, at de har fået bekræftet ved styrelsen.

Rigtig mange landmænd har nu nået grænsen for deres indvindingstilladelse, men har brug for at vande en måned endnu, medmindre der kommer vand fra himlen snart. Især landmænd, som bruger vand til specialafgrøder, der risikerer at gå tabt, hvis oppumpningen ikke kan fortsætte, kan komme i problemer, men nu er der altså hjælp på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

- I Landbrug & Fødevarer har vi arbejdet på at finde veje ud af tørken, og vi gør, hvad vi kan på alle niveauer for at komme bedst muligt ud af situationen. Ingen kunne forudse, at regnen ville udeblive så længe, og nu har rigtig mange landmænd ansøgt om at indvinde mere vand, men mangler svar fra kommunen, siger Nikolaj Ludvigsen chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

I kommunerne er sagsbehandlingstiden svingende, og på grund af sommerferien er sagsbehandlingen mange steder sat på laveste blus.

- Vi har brug for hurtige sagsbehandlinger ved kommunen, hvilket vi pt ikke kan få mange steder. Derfor er vi rigtig glade for, at staten har valgt at lytte til vores ønske om at dispensere fra KO-reglerne i situationer, hvor man har søgt om fornyelse eller forøgelse af eksisterende indvindingstilladelse, men afventer svar. Man er som landmand uden indflydelse på den kommunale sagsbehandlingstid, og det er jo her og nu, at vi mangler vand - og ikke om en måned, siger Ludvigsen.

- Selvom statens dispensation på KO-sanktioner ikke undtager fra kravet om en indvindingstilladelse, sender statens dispensation jo et signal til kommunerne om at udvise forståelse i en meget vanskelig situation. Den logik, som ligger i statens tankegang, er, at landmænd ikke vil blive straffet, hvis de har ansøgt om fornyet eller forøget tilladelse, men afventer svar fra kommunen, siger Nikolaj Ludvigsen. I sagsbehandlingsperioden vil man ikke blive KO-sanktioneret af staten for at overskride den eksisterende tilladelsesmængde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommuner kan straffe

Efter vandforsyningslovens regler kan kommunen dog godt håndhæve straf overfor en landmand, som har ansøgt, men endnu ikke fået meddelt en tilladelse, men det vil altså være i mod statens logik.

- Vi er i en situation, hvor vi beder om ekstraordinært hjælp ? også fra de kommunale kontorer. Vi håber selvfølgelig også på, at der vil være den fornødne sammenhæng mellem de sanktionslempelser, som staten udviser og den administration, som kommunerne måtte lægge for døren. Vi taler her om en helt ekstraordinær situation og det vil jo være lidt underligt og modsatrettet, hvis staten vælger at dispensere og kommunen ikke gør, medmindre man som ansøger altså har været i decideret ond tro.

L&F opfordrer kommunerne til at hjælpe os ud af tørke i de situationer, hvor de har beføjelser til det, ved at sagsbehandle ansøgninger om forøgelse af vandindvinding så hurtigt, som overhovedet muligt, siger Nikolaj Ludvigsen.

Midlertidig forøgelse

Ansøgningsprocessen bør kunne gennemføres hurtigere i de tilfælde, hvor kommunen ikke finder det nødvendigt at indhente nye oplysninger, da der er regler i bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning, som i disse tilfælde muliggør en smidigere sagsbehandling.

- Man skal huske på, at vi ofte taler om situationer, hvor oppumpningen alene skal fortsætte en måned mere, end en tilladelse rummer mulighed for. Og det øgede behov for vand i år ses i lyset af tre våde vintre med masser af grundvandsdannelse, ofte sammenholdt med, at landmanden ikke har udnyttet tilladelsen de foregående år, siger Nikolaj Ludvigsen og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan derfor være en stor fordel at begrænse sin ansøgning til en midlertidig forøgelse, hvor man godtgør at tilladelsen ikke har været udnyttet de foregående år, hvis det er tilfældet.