Rådgivningsselskabet Sagro har iværksat et nyt værktøj, der skal hjælpe landmænd med at få fritaget små vandløb fra vandområdeplanerne.

På rådgivningsselskabets hjemmeside finder man en guide til hvilke vandløb, der er udpeget som typologi 1 vandløb blandt de 19.000 kilometer vandløb, som vandområdeplanerne omfatter. Hvis man som jordejer opdager et vandløb, som man mener, er udpeget forkert, kan man udfylde en digital formular, som havner hos miljørådgiver Helle Borum hos Sagro i Herning, som derefter vil arbejde videre på at få taget så mange som muligt af de små, fejludpegede vandløb/grøfter ud af vandplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved, at en del af de små vandløb med et opland på under 10 km2 kan tages ud af planerne, hvis vi har de rigtige argumenter. Men det kræver et lokalkendskab, som kun den enkelte landmand har. Derfor har vi følt, at det var vigtigt, hvis vi kunne gøre det meget nemt at opsamle den relevante, lokale information, forklarer Helle Borum.

Ud fra indberetningerne via hjemmesiden bliver det muligt at afgøre, om vandløbene lever op til de fysiske kriterier, der gælder for at udtage vandløb. Det drejer sig om forhold som fald, bundens beskaffenhed, planter og sten i vandløbet, og om vandløbet snor sig eller ej.

Helle Borum håber, at rigtig mange landmænd med vandløb i oplandet til Vadehavet, Ringkøbing Fjord og Nissum Fjord vil gå ind på hjemmesiden og yde denne hjælp til selvhjælp.

- Hvis vi ikke får fundet de forkert udpegede vandløb og taget dem ud af planen, så er konsekvensen, at de vil være omfattet af helt uopnåelige miljømål, som vil være til ulempe for områdets landmænd i mange år fremover, siger hun.