For at sprøjter fremover kan synes og opfylde kravet om det lovpligtige sprøjtesyn hvert tredje år, skal der oprettes synsvirksomheder rundt om i landet - typisk hos eksisterende maskinforretninger.

For at virksomheden kan godkendes som synsvirksomhed, skal den have relevant testudstyr. Der skal ligeledes være mindst en person, der er uddannet til at udføre syn af sprøjter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erhvervsskolerne i Aars er blevet godkendt til at uddanne teknikere til syn af sprøjter.

- Vi starter i uge 44 med et kursus, hvor vi skal uddanne teknikere til at kunne udføre det fremtidige obligatoriske syn. Der forventes at blive uddannet cirka 100 teknikere i første omgang, siger kursuslærer Brian Pedersen.

Testudstyr

Udstyret, der skal bruges til at teste sprøjterne, kommer fra det belgisk-italienske firma Aams-Salvarani.

Tonnie Oosterhoff fra Aams-Salvarani har været på skolen for at hjælpe med at sætte udstyret op og instruere kursuslærer Brian Pedersen i testudstyret.

Det er Skærbæk Maskinforretning, der er den danske forhandler af udstyret. Skolen får brug for sprayscanner, håndholdt scanner, pumpemåletester og manometertester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra test til mark

Udstyret er primært rettet mod synsvirksomheder. Men den håndholdte scanner kunne være en mulighed for den enkelte landmand til at måle ydelsen på dyserne.

- Det foregår ved, at scanneren holdes op imod dysen, mens den kører med det ønskede tryk, og samtidig aflæses resultatet på displayet. Data fra scanneren kan også indlæses til et pc-program, hvor informationen bagefter kan studeres, siger Bjarne Skou fra Skærbæk Maskinforretning., om spredebilledet er i orden. De kører over flere tusind hektar, og det er defor vigtigt, at kvaliteten er i orden, siger han.

- Vi kan få en måling på ydelsen, men vi får ikke noget information af selve spredebilledet. Det viser sig faktisk, at selv om det ser fint ud, kan der være op til 40 procent udsving i spredebilledet, uden at det kan ses med det blotte øje, siger Bjarne Skou.

- Det er her, sprayscanneren kommer ind i billedet. Den kan give et ret præcist indtryk af spredebilledet for hele bommen, siger han.

- Hvis man tænker på, hvor store sprøjterne efterhånden er blevet, er det store mængder kemi, de indeholder og mange hektar, der køres over. Og med de små dosis af kemi, der bruges, kan et forkert spredebillede på 40 procent på en eller flere dyser godt tænkes at få konsekvenser i marken, siger Bjarne Skou.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så selvom det er et lovpligtigt syn, kan danske landmænd bruge testen af sprøjtentil at sikre sig, at det kører, som det skal.

- Der er flere maskinstationer i Tyskland, som afsætter tid til at få foretaget sprayscan af bommen ind i mellem de lovpligtige test for at se