Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

S-forslag blokerer for generationsskifte

Af MAN - 12. feb. 2019 KL. 10:50

Agri Nord kritiserer et forslag fra Socialdemokratiet om øget gaveafgift. Afgiften vil gøre det vanskeligere at overtage familiegården.

Socialdemokraterne har fremlagt forslag om at øge gaveafgiften. Det vil betyde, at langt færre unge landmænd kan overtage den fædrene gård, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Forslaget går på at øge gaveafgiften fra seks procent i dag til 30 procent.

- Vi har et kæmpe problem med generationsskifte i dag, og en sådan forøgelse af afgiften vil sinke det endnu mere, siger Ulrik Krogsgaard, der er medlem af bestyrelsen i Agri Nord og medlem af Seges fagudvalg for Økonomi- og virksomhedsledelse.

Ved et generationsskifte af en typisk ejendom med en værdi på 30 millioner kroner vil gaveafgiften stige fra cirka 300.000 kroner til over 1,5 million kroner.

Det viser beregninger fra Agri Nords afdeling for økonomi og virksomhedsledelse.

- Det kan meget vel være en stopklods, der gør, at næste generation ikke kan komme i gang, når en forælder ikke kan overdrage gården til næste generation på fornuftige vilkår, siger Ulrik Krogsgaard.

Opfordrer de unge til at skynde sig

Forslaget kan meget vel gå hen og blive til virkelighed, hvis der sker et regeringsskifte ved næste folketingsvalg, der skal være afholdt inden sommer.

Ulrik Krogsgaard opfordrer derfor de landmænd, der overvejer et generationsskifte, at få noget gjort nu, hvor afgiften kun er på seks procent.

- Det er med at få hjulpet familien på vej, mens man stadig kan, siger han.

Ulrik Krogsgaard forstår ikke, at forslaget kan være en god ide. Heller ikke selvom man er socialdemokrat.

- Det er en dårlig ide samfundsmæssigt set, uanset om man er rød eller blå, siger han.

For det første bliver den ældre generation tvunget til at blive siddende på gårdene, indtil de er både 75 og 80 år, og i sidste ende vil gården lukke.

- Det eneste, man får ud af de forhøjede gaveafgifter, er, at man mister arbejdspladser og dermed skatteindtægter. På den måde taber både stat og landmand, siger Ulrik Krogsgaard.

Ulrik Krogsgaard kritiserer desuden forslaget for at lægge skat ovenpå et beløb, der allerede er betalt skat af én gang.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame