Tican har offentliggjort koncernregnskabet for 2013/14.

Der blev slagtet to procent flere svin end sidste år, og omsætningen steg med 108 mio. kr. og landede på 5,2 mia. Men resultatet af den primære drift endte alligevel på utilfredsstillende 72 mio. kroner, hvilket er 47 mio. lavere end sidste år. Den faldende indtjening henfører bestyrelsen alene til de store udfordringer, som ferskkødsdivisionen har gennemlevet som følge af den russiske embargo, der begyndte i januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lukningen af det russiske marked var også den direkte årsag til, at Tican i september besluttede at lukke Fjerritslev-afdelingen, som i stor udstrækning forarbejdede svinekød til det russiske marked. Bestyrelsen vurderer, at den manglende eksport til Rusland samt omkostninger i forbindelse med lukningen af afdelingen har belastet regnskabet med mere end 50 mio. kr.

- Årets resultat er ikke tilfredsstillende, og vi føler os selvfølgelig hårdt ramt af udefrakommende forhold. Virksomheden er generelt set godt kørende, og strategien fortsætter med at levere forbedringer. Så det er da rigtig træls at konstatere, at en russisk embargo kan ramme os så hårdt, at man næsten ikke kan se de gode resultater, vi trods alt også har opnået, siger adm. direktør Ove Thejls, som samtidig roser medarbejderne for en flot indsats i et svært regnskabsår.

Også hos bestyrelsen er der ærgrelse over resultatet.

Restbetaling på markedsniveau

- Det har været et hårdt år for Tican, og samtidig er den forventede prisstigning på slagtesvin jo udeblevet. Selv om foderpriserne også har været faldende, ændrer det ikke ved, at det samlet set har været et meget skuffende år for producenterne. På trods af at indtjeningen i Tican har været presset, indstiller vi en restbetaling, der matcher markedet. Det trækker på den frie egenkapital i år, men Tican er grundlæggende en robust virksomhed. Trods et år med modgang har der været meget fokus på omstilling og effektiviseringer, så konkurrenceevnen forbliver intakt, siger formand Jens Jørgen Henriksen.