Selv om glyphosat (Roundup) sandsynligvis er det mest velundersøgte stof i Varslingssystem for udvaskning af Pesticider (VAP), Grundvandsovervågning (Grumo) og forskning, og det i alle disse sammenhænge har vist sig, at glyphosat ikke udvaskes, vil miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ikke fjerne det fra overvågningslisten.

Hun siger i et svar til Hans Chr. Schmidt (V), at "godkendte anvendelser af glyphosat ikke udgør en risiko for udvaskning over grænseværdien målt som årligt gennemsnit".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Miljøstyrelsen understreger over for ministeren, at "glyphosat er det mest brugte sprøjtemiddel i Danmark, og derfor testes og vurderes det grundigt":

- Undersøgelserne viser, at der er tale om sporadiske og enkeltstående fund over grænseværdien i grundvand både i VAP og i grundvandsovervågningen Grumo. Dog var der i 2009 flere fund i Grumo end tidligere, og der blev derfor foretaget en grundig undersøgelse heraf. Men årsagen kunne ikke fastlægges, og de efterfølgende år har der igen kun været ganske få fund, siger miljøministeren.

Ikke testet

Hun henviser videre til, at der i 2013 har været stillet spørgsmål til, om brugen af glyphosat før høst kunne true grundvandet:

- Da denne anvendelse ikke var testet tidligere, blev nye test igangsat i 2013 og fortsætter til to år efter sprøjtning. Når de igangværende test er afsluttet, er der ikke pt. planlagt yderligere test af glyphosat i VAP. Men set i sammenhæng med den udbredte anvendelse af glyphosat til mange forskellige formål kan det fortsat være relevant at teste anvendelsen af glyphosat i VAP under forskellige forhold, oplyser ministeren videre.

Ikke påvist

Ved at teste anvendelsen i forskellige afgrøder får vi ifølge Kirsten Brosbøl mere viden om, hvorvidt glyphosat afsat på afgrødens blade og strå kan skylles af med nedbøren og følge med vandet ned i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved sprøjtning kort før høst, kan afgrødens vækst være mere eller mindre stoppet ved sprøjtningen, hvorfor optagelsen af glyphosat i plantedelene kan være beskeden. Resultaterne fra det første halvår har ikke vist udvaskning over grænseværdien og har derfor heller ikke ført til restriktioner på brugen af glyphosat. Ligeledes kan de klimatiske forhold medføre, at tørke og efterfølgende kraftig regn kan ændre forholdene for nedsivning gennem jorden, oplyser miljøministeren.

Penge at spare

Det er Claus Hansen, en tidligere ansat i Miljøministeret, som har rejst debatten om Roundup, som han mener, der er blevet ført en hetz imod.

Han siger, at med svaret fra miljøministeren er der nu grund til at få fjernet glyphosat fra Varslingssystem for udvaskning af Pesticider.

- Der foreligger således tilstrækkelig information til at fjerne glyphosat fra VAP og dermed både spare mange penge og berolige befolkningen, siger Claus Hansen.