Holmager Økologi er en spændende bedrift i det vestjyske med både 600 køer i en mælkeproduktion samt 1.900 hektar planteavl.

- Langt størstedelen er forpagtet, og markplanen er måske lidt kedelig med primært vårbyg, havre, rug og lidt frøgræs, fortæller Torben Bækdal Galsgaard, indehaver af Holmager Økologi, som ud af de 1.900 hektar driver 500 hektar med grovfoder til mælkeproduktionen på ejendommen med primært græs og en anelse majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Der høstes rigtig mange skårlagte afgrøder hos Holmager Økologi, hvilket giver mejetærskerne mulighed for at komme op og høste 1.500 hektar i 2019 i en meget komprimeret høst, hvor der næsten ikke er tidlig afgrøder imellem.

Der høstes også lidt ude for kunder og i sæson 2018 blev det til 1.200 hektar med de to mejetærskere og i 2019 kan man se frem til at skal høste 1.500 hektar.

- Inden sæson 2018 havde vi to rystemaskiner, og der var vi en anelse presset på kapaciteten. Det var den primære grund til at vi investerede i en rotormejetærsker, fortæller Torben Bækdal Galsgaard, som dog i flere år havde overvejet en rotormejetærsker:

- Vi har i flere år snakkede om at prøve en rotormejetærsker på grund af rygter om den større kapacitet, men omvendt hørte vi også, at våde og grønne afgrøder kan være en udfordring for en rotormejetærsker, og vi har mange våde og grønne afgrøder som økologer, fortæller den vestjyske landmand.

Én af hver

I høsten 2017 fik Torben mulighed for at prøve en rotormejetærsker i form af topmodellen fra New Holland, CR 10.90 med 600 hestekræfter, og til trods for en meget våd høst, så overraskede maskinen på Holmager.

- Det var en øjenåbner at prøve en rotormaskine. Sammenlignet med vores ryster-maskine, så gjorde den det markant bedre i den våde høst, hvor vi havde udfordringer med at rystemejetærskeren spildte i halmen. Det problem havde rotormejetærskeren bestemt ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Der er monteret John Deere autostyring på mejetærskerne, som foruden autostyring også logger data fra mejetærskerens udbyttemåler til kortlægning på portalen myjohndeere.com.

Kapaciteten i rotormejetærskeren tålte heller ikke sammenligninger til rystemejetærskeren.

- Især i de skårlagte afgrøder kørte rotormejetærskeren fra rystemaskinen, fortæller Torben Bækdal Galsgaard.

Det var derfor ikke et svært valg, da mejetærskerne stod for udskiftning hos Holmager Økologi forud for sæson 2018:

- Vi endte med at købe både en ryste- og en rotormejetærsker i form af en New Holland CR 9.90 samt en CX 8.85.

- Grunden til at vi købte én af hver er både et spørgsmål om kapacitet og halmkvalitet. Mens vi med rotoren får en meget stor kapacitet, så får vi med rysteren en bedre halmkvalitet. Da vi høster en del ude, så benytter vi her primært rystemejetærskeren, da mange af mine kunder ikke vil se en rotormejetærsker på deres jord - og det passer mig ganske fint, for så kan jeg kører med rotormaskinen hjemme hos mig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kørte jeg kun og høstede for mig selv, så købte jeg slet ikke en rystemejetærskere, fortæller han, som den største ulempe ved rotormejetærskeren.

- Halm-mængden er dog stadig den samme efter rotormejetærskeren, men halmen er slået meget mere i stykker efter en tur igennem rotoren.

Selvom høsten i 2018 var den totale modsætning af 2017, med meget tørre afgrøder, så havde Holmager dog udfordringer med ukrudtet:

- Vi har aldrig haft så beskidt korn som i 2018. Ukrudtet kom nedefra og fik magten i det tørkestresset korn.

Men i begge år har rotormejetærskerne vist sig at have den største kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jævn indføring

Foruden em langt større kapacitet i rotorprincippet, så er New Holland CR-mejetærskerne udstyret med Dynamic Feed Roll-teknologien, som sidder foran rotorerne og fordeler materialet fra sluget.

rich-media-7
Torben tilskriver New Hollands Dynamic Feed Roll, som én af hemmelighederne i et jævnt flow I rotormaskinen. - Den sidder nærmest som en cylinder, fortæller den vestjyske økolog.

- Det svarer lidt til en normal cylinder, og da vi har en del grønt i vores afgrøder, når vi er økologer, så er jeg helt sikker på, at denne føderulle den sørger for en meget jævn indføring til rotorerne, og det er helt sikkert ikke lige meget, når vi taler kapacitet, fortæller Torben Bækdal Galsgaard, og påpeger, at mange siger, at en rotormejetærsker ikke dur til grønt materiale i kornet samt dug.

- Men den oplevelse har vi ikke haft, og jeg tilskriver det den føderulle. Men jeg har heller ikke prøvet andre rotormaskiner uden denne føderulle, bemærker den vestjyske økolog.

Torben Bækdal Galsgaard fortæller også, at man på CR-mejetærskeren kører med et 35 fod MacDon sejlskærebord:

- Når vi ikke kører med pick-up, så foregår høsten med et sejlskærebord, og den sørger i den grad også for en jævn indføring til mejetærskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skårlægning giver gode høstdage

At høste 1.500 hektar med to mejetærskere kræver ikke kun god planlægning og godt vejr ? især ikke som økolog.

- Én af hemmelighederne ved at vi kan komme op og høste det areal, som økolog uden tidlige afgrøder i form af vinterbyg og frøgræs, er vores skårlægger.

- Vi skårlægger en stor del af vores afgrøder, og vi høster derefter afgrøden med pick-up. Vi ligger tæt på fjord med sene høste dage, havgus og tidlig dug om aftenen til følge, og ligesom når de konventionelle kører i hveden om aftenen, så kører vi i det skårlagte. Nogle gange kan vi kører hele natten igennem, selvom der er faldet dug. Duggen ligger kun på overfladen, mens resten af afgrøden er ganske fin tør, fortæller Torben Bækdal Galsgaard.

rich-media-9
Når der ikke høstes med pick-up, så kører rotormejetærskeren med et 35 fods MacDon sejlskærebord. Også her roser Torben ilægning i mejetærskeren med et meget jævnt flow, hvilket øger kapaciteten.

Holmager Økologi råder over en 25 fod MacDon-skårlægger, og når de to mejetærskere kører efter skårlæggeren, opleves den store kapacitet virkelig:

- Mens ryste-maskinen kører mellem fire og fem kilometer i timen, så kører rotormaskinen 10 kilometer i timen, så det er ganske markant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samler data

På de to gule New Holland-mejetærskere har man valgt at få monteret gule John Deere-antenner.

- Det skyldes, at vi har kørt med John Deeres autostyringsanlæg i 10 år på vores traktorer, og faktisk også på vores tidligere New Holland-mejetærskere, hvor det var en løsning med en rat-motor. Men til sæson 2018 fik vi monteret anlæggene, så de snakker sammen med maskinens Can-bus, og det giver os en række fordele, fortæller Torben Bækdal Galsgaard.

- Det betyder blandt andet at tilkoblingen foregår fra New Hollands originale trykknap til autostyring, og det betyder også, at autostyringen kan lagre informationer fra eksempelvis mejetærskerens udbyttemåler. Vi kan dermed samle udbytte-data ind på portalen myjohndeere.com, og på den måde få et overblik over vores data.

- Vi er slet ikke blevet dygtige nok til det endnu, men det er planen at vi vil have ligeså meget styr på tallene i marken, som vi har i stalden. At kende til udbytterne på alle marker, kan hjælp os til viden om afgrødevalg, vurdering af vandingsrækkefølgen, gødningsvalg, se på forfrugt værdi og en lang række andre værdifulde oplysninger fra marken.