Franske Kuhn er klar med nye liftophængte rotorharve-såæt med gødningsplacering, hvor gødningen opbevares i en fronttank på traktoren.

Den nye rotorharve-serie har fået navnet HR 1040 D og kendes i seks og otte meter versioner, men kan nu leveres i tre, fire samt 3,5 meter versioner sammen med en opdateret Ventra-luftsåsmaskine, som har fået navnet Venta 1030.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den danske importør af Kuhn, MI, fortæller at HR 1040 D rotorharven kan belastes helt op til 320 pto-hestekræfter på den fire meter version, og den store styrke i gearkassen opnås ved køling og cirkulation af gearolien.

Klar til gødning

Gødning er ofte udfordrende i kombination med liftophængte rotorharvesåsæt. Kuhn og MI har i de senere år udviklet løsninger til danske kunder, og den erfaring vil nu blive videreført til dette nye rotorharvesåsæt.

Til den nye Venta 1030 serie tilbydes med startgødskningsudstyret, kaldt Seedflex Ferti, som lægger gødningsgranulatet ned i separate gødningspiper bagest imellem såskiverne - oven på såkornet.

Ifølge Kuhn, er det et unikt samsåningsprincip, som sikrer en god start på afgrøderne. Det er også muligt at gøde og så skiftevis på hver anden række, eksempelvis i forbindelse med rapssåning. Gødningen leveres fra en Kuhn TF 1500 fronttank, som også kan anvendes til ekstra såtank.

Flydende gødning er også en mulighed. Her kan Venta 1030 udstyres med forlængerled, for at skabe plads til en højdejusterbar bul, hvor harvetænder til flydende gødning kan monteres. Den flydende gødning placeres præcis imellem hver anden sårække, og dermed kan systemet anvendes til fyldgødskning. Den flydende gødning leveres fra en Kuhn PF 1500 fronttank, som ifølge Kuhn er specieldesignet til netop flydende gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styring med Iso-bus

Venta 1030 er navnet på den nye serie af luftsåmaskiner til montering på den nye HR 1040 rotorharveserie. Såmaskinen har fået et nyt og moderne design. Hvad angår teknikken har den nye Venta blandt andet fået et nyt fordelerhoved, som sidder monteret uden på såtankens store låg.

Fordelerhovedet kan aflukke for udsåning på færre rækker. Hver aflukkeventil kan monteres med el-styring, så der kan foretages elektrisk halvsideluk, ligesom det også kan anvendes til kileafluk.

Den elektroniske styring af den nye Venta 1030 foregår via Iso-bus. Der tilbydes betjeningscomputeren VT50, eller den Iso-buscomputeren, Kuhn CCI-200, som også kan anvendes til andre Iso-bus-redskaber. Det vil også være muligt at styre den nye Venta 1030 fra eksterne Iso-bus-computere.

Venta-uddoseringsenhed er elektrisk trukket, hvilket giver mulighed for variabel udsædsmængde, prestart- og stop, samt indsåning fra et kalibreringsprogram. Doseringen foregår fra ét cellehjul, som ifølge Kuhn kan klare alle doseringer med alle typer frø.

Såtanken rummer1.800 liter, og er monteret oven på valsen. Ifølge Kuhn sikrer det, at HR 1040 rotorharvens hydrauliske funktioner kan udnyttes optimalt. Såskærsløft er standard, men en ny opbygning gør, at såtanken vippes med frem, således at løftekraftbehovet bliver reduceret - ifølge Kuhn er det en stor fordel ved vejkørsel med fuld såtank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Monteringen imellem rotorharven og såmaskinen sidder i et patenteret quick-beslag. Uden brug af værktøj, kan såmaskinen afmonteres, hvis man ønsker at køre solo med rotorharven, og Kuhn bemærker, at det desuden letter rengøringsarbejdet.

Venta 1030 leveres med radar til hastighedsmåling og er udstyret med led-arbejdslygter.

Til de større traktorer

HR 1040 D-rotorharven er tandardudstyret med planérplanke imellem rotorer og valse, som endda er med hydraulisk højdejustering, ligesom arbejdsdybden justeres hydraulisk.

Kuhn fortæller, at man udvider sortimentet af valser med en Megatandpakkervalse på 590 millimeter diameter.



HR 1040 D serien er designet til de større traktorer, med kraftig lift- og PTO-tilkobling.

Kuhn fortæller, at et nyt design af tænder og tandholdere skulle give et lavere trækkraftbehov, og Kuhns egen test viser en besparelse på op til 37,5 procent brændstof i forhold til de tidligere rotorharver fra Kuhn.

Tre udsåninger



Det nye såsæt kan også etablere græsfrø sammen med korn- og gødningsudmadningen. Den danske importør af Kuhn, MI har monteret og leveret mange forskellige systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen



MI har importen af Techneat frøsåmaskiner. Ofte anvendes der en Terracast V2 frøsåmaskine på Kuhn Venta, og MI fortæller, at såkassen er nemt at montere, som en integreret frøsåmaskine. Den uddoserer ved hjælp af et cellehjul, og fordeler frøet jævnt ud ved hjælp af et fordelerhoved - nøjagtig som det er tilfældet med Venta-princippet.

Fordelerhovederne fås i alt fra tre til 20 udløb og Terracast kan nemt anvendes på flere redskaber, og den fås i 200 l og 400 l versioner.

Allerede kendt i Danmark

Det nye Kuhn-rotorsåsæt er allerede kendt i Danmark. MI har sammen med Kuhn kørt test hos flere kunder, så der er foretaget flere tilpasninger, og ifølge MI, er der lyttet godt til de danske behov.

MI fortæller, at de første enheder allerede er solgt, og flere er i bestilling ved vore forhandlere. De allerede kørende, nye rotorsåsæt har ekstraudstyr i form af frøsåmaskine, gødningsudstyr, ekstern Iso-bus-computere med videre, så vi er godt i gang.

- Vi er også stolte over, at Bygholm Landbrugsskole er en af de første kunder til sådan et unikt Kuhn-rotorsåsæt. Skolen arbejder med et image om at være med helt fremme, når det drejer sig om elektronik, GPS, Iso-bus og så videre på landbrugsmaskiner, og her passer et Kuhn HR 3040 D + Venta 3030 Iso-bus perfekt ind. Bygholm Landbrugsskole er i øvrigt allerede bruger af en Rauch Axis M 30.2 EMC Iso-bus gødningssprer, fortæller produktchef Per Monk Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På det seneste har vi oplevet stor interesse for Kuhn såteknik, ikke mindst den nye Espro 6000 universalsåmaskine. Der er simpelthen solgt, alt hvad vi har kunnet skaffe, fortæller Per Monk Rasmussen.

Ligeledes forventer han en god introduktion og forespørgsel på det nye Kuhn rotorhavesåsæt, som han mener passer godt til behovene i det danske landbrug.