Regeringen har i dag bevilget 852 millioner kroner til investeringer i nye og moderne staldanlæg. Pengene skal fordeles over tre år fra 2016 til 2018. Støtten kan søges af private, der vil investere i staldanlæg. På den måde regner regeringen med, at der alt i alt vil blive investeret 3,3 mia. kroner i danske stalde. Det vil ifølge regeringen skabe 1.600 nye job i landbruget.

- Vi er glade for, at regeringen prioriterer at skabe vækst i det danske samfund. Investeringerne er med til at sikre råvarer til slagterier, mejerier og andre forarbejdningsvirksomheder i Danmark. Det vil skabe arbejdspladser og vækst i landbruget og i følgeerhvervene, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer vurderer, at en investering på godt 3 milliarder kroner i svineproduktion og mælke/kvægproduktion vil sikre 3.700 arbejdspladser og øge eksporten fra fødevareklyngen med 3,4 milliarder kroner.

- Udover at styrke landbrugserhvervet vil pengene fra regeringen også skabe vækst og beskæftigelse i andre nabobrancher, for eksempel hos metalvirksomheder og håndværksmestre. Beregninger viser, at 100 nye job i landbruget skaber 61 nye job i industri- og servicesektoren, siger Karen Hækkerup.

Mælkeproducenter

Samtidig har regeringen indført en afdragsordning for mælkeproducenter, der i år har overskredet mælkekvoterne. Kvoterne afskaffes fra 1. april, men mange mælkeproducenter har allerede skruet op for produktionen. Overskridelserne har udløst en bøde på 195 millioner kroner De penge kan mælkeproducenterne nu afdrage rentefrit over tre år. Det vil 2.100 af landets 3.500 mælkeproducenter få gavn af, skønner Landbrug & Fødevarer.

- Afdragsordningen er en hjælp her og nu til de mange landbofamilier, der er ramt af krisen og som er i fare for at måtte gå fra gården. Vi har længe arbejdet for at få lempet strafafgiften. Derfor er det meget glædeligt, at staten giver mulighed for en afdragsordning, siger Karen Hækkerup.

Hun understreger dog, at den krise, landbruget står i nu, er historisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange forskellige årsager til, at så mange landmænd er kommet i økonomiske problemer. Priserne på fødevarer er faldet voldsomt på verdensmarkedet, bl.a. følge af Ruslands importforbud. Derudover kæmper mange landmænd med høj gæld i en tid, hvor alle har svært ved at låne penge i banken. Derfor er der også mange forskellige forhold, der skal ændre sig i positiv retning, for at landbruget kan komme ud af krisen, siger Karen Hækkerup og tilføjer:

- I den såkaldte Ruslandspakke har vi hos Landbrug & Fødevarer peget på ti forslag, som regeringen kan gennemføre, uden at det vil koste statskassen en krone. Alle sammen er forslag, som vil gavne danske landmænd.