Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

River græsset med plastik

Af Morten Damsgaard - 26. mar. 2018 KL. 14:24

  • ww285861_1
  • ww285861_2
  • ww285861_3
  • ww285861_4

Finske Agronic vil rive græsset sammen med plastik, hvilket både er billigere og lettere end en tradionel rive.

Den finske producent af blandt andet græsudstyr, Agronic, kunne på Agritechnica 2017 vise en prototype på producentens firerotors plastik-rive.

- Riven har en stor kapacitet, som kræver et lille trækbehov, og indtil videre ser vedligeholdelse omkostningerne lave ud, fortæller Erkki Kivelä, som er marketingschef hos Agronic.

Agronic WRT 900 er navnet på den 9,5 meter centerrive, som har fire rotorer, hvor hver rotor har 32 plastik rive-fingre.

- Fingerne er lavet af knustfiber, og vi har oplevet en lang levetid på dem. Vi har haft en rive til at køre over et areal på 1.500 hektar i sommeren 2017, og her er det stadig samme fingere, som er monteret på hver rotor, fortæller Erkki Kivelä.

50 procent hurtigere

Hver rotor er drevet af en 52 liter/minuttet hydraulikmotor, som sidder øverst i rammen. De drives alle af traktoren PTO-udtag på 540 omdrejninger i minuttet.

- Ved at lave det på denne måde sikre vi, at hver rotor kører med 50 procent flere omdrejninger end en traditionel rive, og det gør os i stand til at have arbejdshastigheder fra 12 til 25 kilometer i timen. Der er ingen fare for, at græsset klumpes sammen, og lægges ujævn til finsnitteren, da rotorens forholdsvis lille diameter sørger for at flowet i den måde græsset afleveres på er mere luftigt. Det er også der for, at der sidder fire rotor på riven og ikke to, fortæller den finske marketingschef.

Han påpeger også, at de fire rotorer har lettere ved at følge terrænet, end to ville have, og at det er plastik, som rotorerne er fremstillet af, så kan de uden problemer følge jorden, uden fare for at jord eller andre urenheder vil blive revet med græsset.

To versioner

Agronic har indtil videre riven i den 9,5 meter version til traktorens trepunktsophæng i bag, samt en tre meter version til traktorens frontlift. Den frontmonteret udgave med navnet WR500 har en arbejdsbredde på 5,1 meter samt en transportbredde på tre meter. Den bugseret WR900 har en transportbredde på knap tre meter.

Den bugseret WR900 leveres i to versioner, hvor Pro-versionen har elektrisk højdejustering på hver enkelt rotor.

- Dette er en fordel ved kørsel på marker med kiler og lignende, hvor man dermed har mulighed for at løfte hver enkelt rotor indivuelt, mens de øvrige stadig arbejder på jorden.

Effektbehovet for at køre med den 9,5 meter rive er 70 hestekræfter og prisen er cirka 230.000 kroner.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame