Venstres folketingsmedlem Jacob Jensen har bedt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) redegøre for, om det er rimeligt over for de familier, der får indskrænket deres ejendom væsentligt af staten og kommunerne, at kommunerne uden videre kan lægge beslag på familiers ejendom i forbindelse med beskyttelseszoner omkring BNBO'er - de BOringsnære BeskyttelsesOmråder)

Ministeren understreger i sit svar, at det er rimeligt at beskytte grundvandet omkring en drikkevandsboring, hvis det er konkret begrundet, at der er en risiko for, at drikkevandet kan blive forurenet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommunerne har mulighed for at gennemføre beskyttelsesforanstaltninger, hvor de konkret vurderer, at det er nødvendigt for at undgå fare for forurening af enten bestående eller fremtidige indvindingsboringer, forklarer ministeren videre.

Regulering

Hun understreger dog, at afgørelsen skal overholde de almindelige forvaltningsretlige principper - eksempelvis proportionalitetsprincippet:

- Der er alene tale om regulering af adfærden på den pågældende ejendom, og ejeren vil fremover stadig have rådighed over ejendommen. En kommune kan altså ikke uden videre lægge beslag på en ejendom, når det drejer sig om BNBO, men skal basere en konkret afgørelse om beskyttelsesforanstaltninger på saglige vurderinger, fortsætter Kirsten Brosbøl.

Det påpeges, at kommunernes beskyttelsesforanstaltninger skal gennemføres som konkrete påbud eller forbud til ejeren. Ejeren har mulighed for at klage over kommunens afgørelser til Natur- og Miljøklagenævnet.

Erstatning

- Hvis kommunerne gennemfører en beskyttelsesforanstaltning på en ejendom, kan lodsejeren være berettiget til en erstatning. Taksationsmyndighederne afgør både, hvorvidt en ejer er berettiget til erstatning og erstatningens størrelse. Udgifterne til erstatning dækkes over vandpriserne, dvs. det er de vandforbrugere, der har fordel af indgrebet, der betaler erstatningen. Indskrænkninger i lovligt bestående forhold, herunder lovlig anvendelse af gødning i landbruget, kan kun gives mod fuldstændig erstatning, slutter miljøministeren.