Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Det rigtige skærebord har meget at sige

Af Maskinbladet - 5. sep. 2018 KL. 09:00

  • ww304777_1
  • ww304777_2
  • ww304777_3
  • ww304777_4
  • ww304777_5

Hos Havskov Svineproduktion har man oplevede en mere rolig mejetærsker og sikkerhed for lav stub i bakker med et fleksibelt skærebord fra MacDon.

Havskov Svineproduktion i Vestjylland kunne i sæson 2018 tage en ny Claas Lexion 770 mejetærsker i brug på bedriftens i alt 1.060 hektar markdrift. Selvom mejetærskeren er tysk, så er skærebordet på mejetærskeren canadisk. Det er ikke længere en selvfølge, at skærebord og mejetærsker kommer fra samme levenrandør, og hos Havskov Svineproduktion fik man øjene op for MacDon-skæreborde da den lokale maskinstation kørte med en på bedriften i høsten 2017:

- Vi var voldsomt duperet af skærebordet, så vi besluttede at købe et selv. Det har vi ikke fortrudt, fortæller mejetærskerpilot Søren Viggo Nørby.

Foruden Claas Lexion 770'eren råder man også over en Lexion 750 med 30 fods traditionelt skærebord.

I løbet af høsten 2018 høstede 770'eren 820 hektar, hvoraf 85 hektar var høstarbejde for nogle naboer.

Fleksible muligheder

Skærebordet som Søren Viggo Nørby så fra Tipsmark Maskinstation, samt skærebordet som Havskov Svineproduktion har investeret i har tilnavnet FD. Det står for FlexDraper, og det er netop dét, som giver skærebordet de fordele, som tiltaler Havskov Svineproduktion.

- Jeg høstede 50 hektarer uden at skulle ud af mejetærskeren en eneste gang, fortæller Søren Viggo Nørby, om det 40 fods MacDon skærebord, som vel at mærke har kørt i meget kuperet terræn på Lemvig-kanten.

Jeg havde slet ikke de samme problemer med, at skærebordet samler jord op, også selvom man kører med en meget lav stubhøjde. Jeg har heller ikke haft jord eller sten i maskinen og skulle ikke høste på tværs, som vi ellers plejer på grund af vores meget kuperede jord

Det fleksible skærebord fungerer ved, at det flekser ved hjælp af to mekaniske led, så det tilpasser sig terrænet og på den måde sikrer en ensartet stub.

Havskov Svineproduktion hjælp i høsten 2018 nogle naboer med høst-arbejdet, og her kunne Søren Viggo Nørby mærke store kapacitetsforskel på flekskærebordet og de tradionelle skæreborde. Mens han blev siddende på skæredet i mejetærskeren og høstede videre, var hans naboer flere gange ud af maskinen, for at grave jord ud af skærebordet.

Mere jævnt flow

Søren Viggo Nørby fremhæver også et mere ensartet flow fra skærebordet til mejetærskeren, som en stor fordel:

- Skærebordet slider meget mindre på maskinen, da materiale lægges ned, så aksen kommer først ind i sluget, hvilket giver en bedre tærskning og kapacitet.

- Nu har vi ikke målt på det, men jeg er ret sikker på, at vi får en mere økonomisk kørsel, fordi motoren ikke skal køre så meget op og ned i omdrejninger på grund af det ensartet flow. Maskinen kan ligge i de arbejdsområder, hvor mejetærskeren arbejder bedst.

Fri for hydraulik

Hemmeligheden bag skærebordet er ifølge importøren, at det er bygget på enkel og hurtigt reagerende mekanik i stedet for hydraulik. MacDon Flex skærebordet hviler på jorden ved hjælpe af to støttehjul monteret bag på skærebordet samt seks slæbesko.

- Skærebordet kan både hvile på hjulene, slæbeskoene eller en kombination af dem - alt efter, hvad der er optimalt i forhold til, hvordan man vil høste, så man opnår maksimal effektivitet. Desuden kan det flekse både ved at køre på jorden eller hæves og sætte en stub fra en til 15 centimeter med fuld fleksfunktion, fortæller Michael Buchtrup fra Buchtrup Agro, som er den danske importør af MacDon fra Canada.

Derudover kan vindens aggressivitet justeres ved hjælp af et mekanisk system, så der kan optimeres på kornets aflevering. Det sker ved hjælp af et helt specielt, patenteret, dråbeformet kulissestyringssystem.

På den måde kan skærebordet let tilpasses alle typer afgrøder, og med MacDons særlige ophæng kan vinden komme helt tæt på kniven uden problemer. Al vindeautomatikken ligger desuden i mejetærskerens originale styresystem.

Endelig fremhæver Buchtrup Agro også skærebordets tætte sejlkasser, der sikrer, at der ikke kommer skidt ind under dem.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame