På få år er Vesthimmerlands Maskinstation gået fra en mellemstørrelse maskinstation til nu at have over 20 ansatte og en topmoderne maskinpark med en enorm kapacitet.

- Det er en streng nødvendighed for at være med i branchen i dag, fortæller Jesper Sørensen, der som et led i generationsskifte med Ove Pedersen grundlagde Vesthimmerlands Maskinstation tilbage i 2006.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg købte Støttrup Maskinstation på auktion i 1999, og i 2005 indgik jeg en aftale med Ove Pedersen, den tidligere ejer af Annexvejens Maskinstation om et glidende generationsskifte, hvor vi lagde begge maskinstationer sammen og grundlagde Vesthimmerlands Maskinstation, fortæller Jesper Sørensen, som i dag ejer Vesthimmerlands Maskinstation sammen med hustruen Birgitte, som varetager bogholderiet.

Kvægområde

Maskinstations arbejdsopgaver er landbrugsarbejde med fokus på mælkeproducenter.

- Næsten alle vores kunder er mælkeproducenter, hvor vi håndterer gylle og grovfoder samt etablering af græs og majsmarker.

Og dét er faktisk primært de få centrale opgaver, som maskinstationen tager sig af. Dog er der også redskaber som hegnsklipper, en rendegraver, og en kombispuler og slamsuger, som har fået overraskende meget arbejde igennem forårssæsonen 2016.

Maskinparken tæller derfor fem gyllevogne med to SyreN-sæt, tre finsnittere, tre møgspredere, en seks meter discsåmaskine, to plove, samt diverse rundballe-, minibig- og bigballepressere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græsmarker

Hos mælkeproducenterne er der stor fokus på etablering og vedligehold af slætgræsmarker.

- Konsulenterne bakker os op i budskabet om gevinsten med jævne og gode slætgræsmarker, fortæller Jesper Sørensen, og i den forbindelse investerede maskinstationen i en ny såmaskine til sæson 2016, som er en ægte maskinstations-maskine i form af en Horsch Pronto DC discsåmaskine.

Maskinen er med placering af gødning i enten separat skær, eller sammensåning med korn. Maskinen er desuden udstyret med kran til fyldning af såkassen med storsække, og opbygning med ekstra skær og pakkehjul til såning af kløvergræs på 7,5 centimeter rækkeafstand.

Desuden har maskinstationen lavet en special fyldekasse til græsfrøsåkassen bagerst på såmaskinen, som let fyldes på jorden, og efterfølgende løftes op i kassen med den påmonterede kran på traktoren.

- Vi har desuden valgt at investere i en otte meter Dalbo-såbedsharve til trepunktsophænget samt en seks meter bugseret Dalbo græsmarktromle. Det er to helt centrale redskaber i etablering og vedligehold af fornuftige græsmarker, og det er samtidigt to redskaber vi lejer ud til kunderne, fortæller Jesper Sørensen, som begrunder det med, at mange landmænd har en fornuftig traktor til opgaven, men ikke en fornuftig harve til at lave det helt perfekte såbed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye lokaler

Da Jesper Sørensen overtog Annexvejens Maskinstation flyttede hele maskinstationen ind på den adresse, og der ligger den stadig i dag.

I 2011 udbrød der brand i maskinhuset på Annexvejen og sammen med flere maskiner, så brændte værksted og maskinhus ned.

- Jeg besluttede mig for, at vi ligeså godt kunne gøre det ordentligt ved opbygningen, så vi byggede et 800 kvadratmeter stort værksted, 600 kvadratmeter indendørs vaskehal og 1.000 kvadratmeter maskinhus samt kontor, frokost-rum og sågår motionsrum i én bygning.

Byggeriet stod færdig i 2012, hvorefter pladsen omkring maskinstationen blev asfalteret.

I 2015 tog maskinstationen næste skridt og byggede endnu et maskinhus på 1.500 kvadartmeter på adressen, så alle maskine kunne samles inden døre på samme adresse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi valgte at lave et motionsrum samt massagerum, så de ansatte har mulighed for at benytte de faciliteter, og når der eksempelvis er en regnvejrsdag, og vi ikke kan køre, så prøver vi at samle de medarbejdere, som har lyst sammen og bestiller en massør.

Kundeaftener

De nye lokaler viser maskinstationen frem hvert år for inviteret kunder.

- Vi har holdt kundeaftner tre år i træk, og det er virkelig nogle gode aftner, hvor vi i 2016 var hele 130 tilmeldte kunder, fortæller den himmerlandske maskinstationsejer.

På kundeaftener sætter Vesthimmerlands Maskinstation fokus på nye produkter og aktuelle emner. Det kan være nogle konsulenter, som kommer og fortæller om nye tendenser inden for branchen, og maskinstationen som opdaterer kunderne om, hvilke muligheder de har i de efterhånden ret så komplicerede maskiner.

Flere afdelinger

På maskinstationen er Jesper Johansen fast mand på værkstedet, og fungerer som en værkfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der sker nogle nedbræk på nogle af maskinerne, så ringer mine medarbejdere direkte til værkføreren, som sammen med en lærling tager sig af alt vedligehold på maskinstationen.

- Jeg valgte for et par år siden at ansætte en driftsleder, da opgaverne på kontoret voksede, og for at få mere overblik i hverdagen, og det har jeg bestemt ikke fortrudt, lyder det fra den himmerlandske maskinstationsejer, som ansatte Jørn Sørensen, som sammen med Jesper Sørensen varetager den daglige drift med pasning af telefon og kundekontakt.

- At have en driftsleder giver mig også mulighed for at tage en weekend fri, hvilket er en fantastisk mulighed, påpeger Jesper Sørensen.

Kører i døgndrift

Mange af maskinerne kører i sæsonen i døgndrift, og det er en god løsning for alle parter, fortæller Jesper Sørensen:

- For det første skal gyllevognene og finsnitterne kører mange timer for at forrente sig selv, og mine ansatte er også blevet rigtig glade for løsningen, hvor der køres 12 effektive timer, og derefter bliver man afløst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Medarbejdernes fritid er blevet guld værd, og med denne løsning spiser man enten morgenmad eller aftensmad sammen med den øvrige familie, og det sætter de pris på. Jeg har også selv været én af dem der har kørt løs i alt for mange timer, men i dag er det jo ikke bare et par uger, men en lang sæson vi har på maskinstationen, fortæller Jesper Sørensen.

Om foråret kører de fem gyllevogne i døgndrift, og om efteråret køres der med fire finsnittere, hvoraf tre kører i døgndrift.

- Hvert år til majsen udskifter vi en finsnitter, og vi beholder den fjedre finsnitter majsen igennem, inden maskinforretningen tager den i bytte.