Hønseriet har aftaget biprodukter fra madproduktionen - eksempelvis gulerodstoppe - og leveret æg til restauranterne, og det mener Ida Auken er et konkret eksempel på cirkulær økonomi i praksis.

Hun vil derfor vide, om der er hindringer for, at en virksomheds restprodukt på fødevareområdet, kan indgå i produktionen af nye fødevarer, og om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er enig i, at der er forskel på restprodukter fra produktion og affald. Samtidig vil Ida Auken også vide, om regler og kontrol bør indrettes, så denne type samarbejder fremmes.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Værn mod sygdomme

Esben Lunde Larsen oplyser, at hvis en restaurant ønsker at levere foder til landmænd, er der to betingelser, som skal være opfyldt.

For det første at restauranten skal registreres som fodervirksomhed, og for det andet at vegetabilske råvarer, der skal anvendes til foder, skal håndteres og opbevares separat fra tilberedningsområdet, da opdrættede dyr ikke må fodres med køkken og madaffald:

- Der er tale om EU-regler, som er fastsat for at sikre, at fødevareproducerende dyr ikke får foder, som kan udgøre en risiko for smitte til dyr og mennesker. Mund- og klovesygekrisen i Storbritannien, Nederlandene og Frankrig i 2001 er et eksempel, hvor smitten med al sandsynlighed skyldtes overførsel af mund- og klovesygevirus til dyr via køkken- og madaffald, oplyser ministeren.

Unødvendige barrierer

Restauranten kan ifølge miljø- og fødevareministeren registrere sig som fodervirksomhed på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og kontrolbesøgene kan gennemføres sammen med fødevarekontrollen, hvorved restauranten ikke pålægges yderligere kontroludgifter:

- Det er af høj prioritet for regeringen, at fødevareproducenter kan udnytte ressourcerne bedre, og det er derfor vigtigt, at der ikke opstilles unødvendige barrierer for virksomheder, der ønsker at fremme cirkulær økonomi. Jeg vil derfor se på, hvordan de nuværende regler rent praktisk kan håndteres for at imødekomme virksomhederne, slutter Esben Lunde Larsen.