I disse dage tikker de første, færdige regnskaber ind på virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensens bord på Agri Nord.

Og det er opløftende læsning. Det skriver AgriNord i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kommer til at se et rekorddækningsbidrag i soholdene. Det er det bedste dækningsbidrag siden 2001, som vi i mange år har betragtet som de bedste år i nyere tid. 2017 bliver det nye 2001, siger virksomhedsrådgiveren, der nu har set de første, færdiggjorte regnskaber.

Dem glæder han sig til at præsentere den 6. februar, når Agri Nord inviterer til kongres i Aalborg.

- 2017 bliver et år, vi kommer til at huske meget længe. Både mælkepris og svinepris har væ-ret høje i forhold til fremstillingsprisen, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Forventer millionoverskud

Agri Nords foreløbige tal lægger sig tæt op ad Seges' seneste prognose, der viser, at gennem-snitssoholdet med 875 søer ender med et overskud på 2,7 millioner kroner.

Det resultat er en fordobling af resultatet for 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en markant forbedring, og vi ser nøjagtig samme tendens. Vi kan kun bakke op om, at det bliver et rekordår, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Slagtesvineproducenterne oplever ikke så stor en stigning som soholderne. Dog er deres afreg-ningspris steget med 80 øre - svarende til otte procent - men den indkøbte gris har været tilsvarende dyrere.

Mælkeproducenter har også klaret sig godt

Seges' prognoser viser, at mælkeproducenterne ender med et resultat på 1,2 millioner kroner. Det er også en væsentlig forbedring fra sidste års negative resultat på 118.000 kroner for en gennemsnitsbedrift med 204 køer.

- Jeg er tilbøjelig til at tro, at regnskaberne i Agri Nord-regi følger samme tendens, siger Jør-gen Cæsar Jensen.

Mælkeproducenterne har nydt godt af en mælkepris på 2,75 kroner - men nogle har været udfordret på deres grovfoderproduktion med hensyn til høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteavlen er status quo

Planteavlerne har haft et hårdt år, og det kommer regnskabsresultaterne også til at bære præg af.

- Høsten har været vanskelig - det føles som om, det regnede hver dag i 2017 - og der har været store omkostninger til tørring, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Så selvom udbytterne har været bedre i 2017 end 2016, så er en stor del af værdiforøgelse ædt af omkostninger ved den våde høst.

- Jeg vurderer, at planteavlernes 2017 er status quo med en lille pil opad, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Desværre får den våde sæson også negativ indflydelse på 2018-resultaterne, da det har været vanskeligt at etablere gode marker i efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skindpris lavere end fremstillingspris

Minkavlerne har for andet år i træk oplevet, at skindprisen har været lavere end fremstillingsprisen.

- Der har været lidt faldende foderpriser, men der er stadig udsigt til et negativt resultat, siger Jørgen Cæsar Jensen.

En lav dollarkurs, der har direkte indflydelse på skindprisen, har yderligere trukket årets resultat i pelsdyravlen i en negativ retning.