Ringkjøbing Landbobank har netop frigivet årsrapporten for 2017, og her fremgår det, at 2017 blev et særdeles godt år for banken.

Faktisk steg resultatet med 11 procent til 735 millioner kroner, og samtidig var der en fremgang på basisresultatet på ni procent til 675 millioner kroner, hvilket er det bedste i bankens historie. Banken påpeger desuden, at man har oplevet en stor kundetilgang, der medfører en vækst på 11 procent i udlån. Bankens udbytte foreslås hævet med 25 procent til 9 kroner pr. aktie. Herudover indstilles et nyt opkøbsprogram på op til 170 millioner kroner, således at den samlede pay-out ratio stiger til 63 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbobank har en markedsandel på ca. 50 procent i den del af Vestjylland, hvor bankens gamle afdelinger er placeret. Det er for 2018 bankens mål at fastholde og udvikle denne del af kundeporteføljen med gode og konkurrencedygtige produkter.

Derudover har banken veletablerede afdelinger i de midt- og vestjyske byer Herning, Holstebro og Viborg, som alle er i fortsat positiv fremdrift. Desuden har der i 2017 været en meget tilfredsstillende udvikling i bankens nyeste Private Banking afdelinger i Holte, Aarhus og Vejle.

Bankens ledelse har besluttet, at udbygge og gøre den eksisterende organisation stærkere i 2018, frem for at etablere flere afdelinger på nye lokationer rundt omkring i Danmark.

Den organiske vækststrategi finansieres dels ved en omkostningsvækst og dels ved besparelser fra digitaliseringen af arbejdsprocesser.

Med baggrund i udsigterne for 2018 samt de aktiviteter og tiltag, som banken vil gennemføre, er det bankens forventning også at kunne realisere udlånsvækst i løbet af 2018. Samtidig forventes det, at presset på bankens rentemarginal vil fortsætte. Endelig forventes der en stigning i omkostningerne på cirka 3 procent i forhold til de samlede omkostninger i 2017, ligesom det forventes, at nedskrivningerne vil forblive lave i 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet set forventes et basisresultat for 2018 i intervallet 600 - 675 millioner kroner. Hertil kommer resultatet af bankens fondsbeholdning.

Eftersom fondsbeholdningen i årets løb kan blive påvirket af en vis volatilitet, er det forbundet med usikkerhed at budgettere resultatet af bankens fondsbeholdning og dermed også resultatet før skat. Finanstilsynet har i december 2017 dog præciseret, at udmeldte resultatforventninger skal kunne relateres til et resultatmål beregnet efter regnskabslovningens almindelige bestemmelser. Resultatforventningerne til basisresultatet er derfor suppleret med resultatforventninger til resultatet før skat.

Det er forventningen, at resultatet af fondsbeholdningen i 2018 vil udgøre mellem -/+ 60 millioner kroner, hvorfor resultatforventningerne til resultatet før skat i 2018 forventes at være i intervallet 540 - 735 millioner kroner.