Antallet af italienere, portugisere og grækere, der blandt andet arbejder i det danske landbrug er fordoblet siden 2013. Det skriver

Antalllet af arbejdstagere fra Syderuopa er således vokset fra 12.854 til 24.784 personer i perioden, viser tal fra Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Ugebrevet A4 har trukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2013 har de fleste sydeuropæere fundet job i ufaglærte og fysisk hårde brancher.

I alt var 14.500 ud af i alt 24.500 sydeuropæere ansat inden for fagene som byggeri, industri, rengøring og landbrug i perioden mellem 2017 og 2018.

De sydeuropæiske arbejdstagere har en højere arbejdsløshed end både deres østeuropæiske og danske kollegaer, viser rapport, som Jonas Feldbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Faos (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier på Københavns Universitet).

- Der kan være en større andel, der simpelthen ikke er villige til at tage de samme job som østeuropæerne. Så man kan forestille sig, at flere går ledige i længere tid og venter på, at det helt rigtige job dukker op, eller at flere kommer af andre grunde end for at arbejde, siger Jonas Felbo-Kolding til Ugebrevet A4.

Mere kontrol

Det voksende antal udlændinge på det danske arbejdsmarked må give mere kontrol, mener forbundsekretær Henning Overgaard i 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi har desværre store problemer med social dumping på arbejdspladser, der har mange udenlandske virksomheder og ansatte. Derfor er det også helt hen i vejret, at den borgerlige regering igen og igen vælger at skære i ressourcerne til Arbejdstilsynet, Skat og politiet - og dermed svække deres muligheder for at bekæmpe skattesnyd, svindel og dårlige arbejdsvilkår, siger Henning Overgaard til Ugebrevet A4.