1.028 landmænd søgte i april måned om økologisk arealtilskud til 41.523 hektar ny øko-jord. Det svarer til en forøgelse af det økologiske areal med næsten en femtedel og er den foreløbige kulmination på længere tids stigende øko-interesse i landbruget. Godt 500 af landmændene er nyomlæggere, mens de resterende er nuværende økologer, som omlægger ny jord, der er købt, forpagtet eller på anden vis tillagt bedriften.

- Vores konsulenter har her i de første måneder af 2016 lavet næsten lige så mange omlægningstjek som i hele 2014. Mange er mælkeproducenter, men der er en bred interesse for alt lige fra økologisk hønsehold til bærproduktion, og markedet efterspørger mere økologi. I øjeblikket besøger vi især mange landmænd, der overvejer omlægning til økologisk svineproduktion, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange er mælkeproducenter, men der er en bred interesse for alt lige fra økologisk hønsehold til bærproduktion,

Per Kølster, formand for økologisk landsforening

Arla har i efterår og forår efterspurgt flere økologiske andelshavere og Friland udbetaler 1.000 kroners præmie per ny økologisk so. Samtidig efterlyser supermarkederne flere økovarer inden for stort set samtlige fødevarekategorier.

Behov for flere økologer

Arla har meldt ud, at man nu forventer at have økomælk nok i de kommende år til at imødekomme efterspørgslen. Men på andre områder er der brug for flere landmænd til at mætte et sultent marked. Og det er ikke kun i detailhandlen, at økologien er i stærk vækst.

- I Økologisk Landsforenings afsætningsarbejde på tværs af detail, eksport og foodservice kan vi se, at der over en bred kam er større efterspørgsel på økologiske varer, end landbruget pt. kan levere. Økoeksporten er syvdoblet de seneste 10 år, og der er nu næsten 2.000 storkøkkener - offentlige som private - der har det Økologiske spisemærke. Samtidig bliver danskerne ved med år efter år at sætte nye rekorder som verdens mest øko-købende folkefærd. Der er med andre ord en stabil afsætning for landmanden i sigte ved at lægge om til økologi, og markedet efterspørger endnu flere økolandmænd til at levere varerne, siger Per Kølster.

Han hilser sine nye, økologiske kolleger velkommen og opfordrer flere til at få lavet et omlægningstjek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dejligt, at der kommer nye og flere økologer til. Jeg er sikker på, at de fleste af dem vil finde det positivt ikke bare i økonomisk forstand, men også i forholdet til omverden og i de landbrugsfaglige udfordringer, der følger med, når jorden og gården skal drives økologisk. Jeg vil opfordre enhver landmand - ung som ældre - med den mindste øko-overvejelse til at booke et egentlig omlægningstjek, hvis det ikke allerede er sket, siger Per Kølster.