Økologiske produkter er efterspurgte af forbrugere i hele Europa. Det er noget, der har kunnet mærkes hos Europas største leverandør af økologisk kød, Friland, der i regnskabsåret 2014/15 har omsat for 710 millioner kroner, og gentagne gange har sat nye rekorder for afregningen til leverandører af økologiske grise og kreaturer.

Således fik økologiske svineproducenter i gennemsnit 17,23 kroner per kilo kød udover Danish Crowns basisnotering, mens leverandører af økologiske kreaturer fik 5,85 kroner ekstra per kilo. Det er inklusiv resttillæg, der er henholdsvis 75 øre for svin og 1 krone for kreaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Friland er ejet af leverandørerne, og derfor er vores mål selvfølgelig også at skaffe dem så høj en pris for deres produkter som muligt. Derfor er jeg selvfølgelig meget tilfreds med, at vi igen har været i stand til at betale et rekordhøjt tillæg til vores leverandører, siger Henrik Biilmann, administrerende direktør hos Friland.

Mere kød på vej

Udfordringen i seneste regnskabsår har derfor været, at der ganske enkelt er langt større efterspørgsel end udbud, når det gælder økologisk kød. For at ændre det har Friland i løbet af året taget en række initiativer, der skal gøre det mere attraktivt for landmænd at omlægge til økologi eller udvide deres eksisterende økologiske produktion.

- Vi har haft en flot omsætning i år. Men den kunne nemt have været endnu højere, for vi har hver eneste uge måttet sige nej til kunderne, fordi vi ganske enkelt ikke har haft kød nok. Derfor har vi taget en række initiativer for at skaffe mere økologisk kød, og vi kan se, at det er begyndt at slå igennem nu, siger Henrik Biilmann. Han forventer dog, at Friland også i 2016 kan komme til at sige nej til kunder, fordi der ikke er nok økologisk kød til rådighed til at tilfredsstille efterspørgslen.

- Det handler jo om levende dyr, og derfor kan produktionen ikke øges fra den ene dag til den næste. Det tager mindst to år at omlægge sin produktion til økologi, og dyrene skal jo også nå at vokse op, inden de kan slagtes, siger Henrik Biilmann.