Regeringen vil igangsætte disse initiativer i klimaudspil.

Mindre ammoniak i luften

For at styrke indsatsen mod ammoniak i luften vil regeringen nedsætte et udvalg, som skal vurdere mulige tiltag, der kan bidrage til opfyldelse af målene om reduktion af ammoniak i NECdirektivet.Blandt andet skal udvalget undersøge,hvordan ammoniakreducerende teknologi kan fremmes via støttemodeller, pilotordninger eller lignende. Allerede nu afsættes en pulje til konkrete tiltag, der skal anvendes til at følge op på udvalgets arbejde. I alt afsættes 160 mio. kr. til indsatsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forbedring af biogasanlæggene

Der er gode drivhusgasgevinster at hente ved at gøre biogasanlæg tættere. I samarbejde med biogasbranchen igangsætter regeringen derfor en målrettet indsats for at mindske metanudslippet fra danske biogasanlæg. Det vil kræve en indsats for at udbrede teknik og procedurer, der kan mindske udslippe

Luft- og klimavenlig teknologi i svinestalde

Ny teknologi i svinestaldene kan både gavne luft og klima. Regeringen vil derfor etablere entilskudsordning til investeringer i nye slagtesvinestalde, der skal være med til at udbrede ammoniak- og drivhusgasreducerende teknologier som fx anlæg til gylleforsuring.

Styrket klimaforskning

Regeringen vil styrke klimaforskningen på landbrugsområdet. Der er behov for nye løsninger og ny teknologi, så vi i fremtiden kan producere endnu mere klimavenlige fødevarer. Samtidig skal vi vide mere om, hvordan vi bedst kan nedbringe drivhusgasudledningerne med den teknologi, vi allerede har til rådighed i dag. Derfor vil regeringen afsætte 90 mio. kr. til klimaforskning i landbruget.

Fremme af præcisionslandbrug

Præcisionslandbrug kan både give højere udbytte og lavere drivhusgasudledninger. Regeringen vilderfor fremme præcisionslandbrug, hvor man med højteknologiske løsninger som sensorer og GPSdata kan optimere dyrkningen.

Jordfordelingsfond

Regeringen har sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i forbindelse med hjælpepakken til landbruget etableret en jordfordelingsfond på 150 mio. kr. Jordfordelingsfondens formål er, primært gennem køb og salg af jorder, at gennemføre multifunktionel jordfordeling. Jordfordelingsfonden sammentænker landbrugsproduktion med blandt andet biodiversitet, klimagasreduktion, klimatilpasning, ammoniakudfordring, kvælstofreduktion, friluftsliv samt landdistriktsudvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partnerskab med erhvervet

Det kræver tæt samarbejde mellem alle parter, hvis viden skal omsættes til ændringer i driften på de danske gårde. Regeringen vil etablere et partnerskab med landbruget, der skal sigte efter fortsat at udvikle et klimavenligt dansk landbrug i verdensklasse.