Folketinget giver regeringen en næse for dens ageren i sagen om landbrugspakken.

Det var den sag, der i første omgang kostede Eva Kjer Hansen ministerposten, og nu er det så statsminister Lars Løkke Rasmussen, der på regeringens vegne står for skud, fordi han ikke vil møde op til et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg og redegøre for, hvorfor Folketinget ikke har fået at vide, at der var en forskellig vurdering af sagen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis Enhedslisten havde været parlamentarisk grundlag for en statsminister, der trampede på alle demokratiske spilleregler på den måde, havde de ikke beholdt taburetterne,

Pernille Skipper, politisk ordfører Enhedslisten

- De oplysninger, vi har fået i forbindelse med kvælstofpakken, var anderledes end de oplysninger, der blev givet internt mellem ministrene. Det er det, kritikken drejer sig om. Det handler ikke om, at Lars Løkke ikke vil møde op, siger Pia Adelsteen til Maskinbladet.

Klokkeklart svar

Hun mener, at politikerne i Folketinget klokkeklart skal vide, hvilke problemer, der kan være i forbindelse med et forslag:

- Vi skal vide, om der er et lille bump på vejen eller en stor cementklods. Vi skal have de samme oplysninger som ministrene, siger Pia Adelsteen.

Sagen gælder principielt, om det er korrekt, når regeringen om forslaget over for forligspartierne har brugt udtrykket, at der er en risiko, eller som det fremgår af regeringens egne oplysninger en betydelig risiko:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Måske mener vi, at udtrykket en betydelig risiko ville føre til, at vi ikke ville have været med i forliget. Vi skal kende den reelle risiko, og så kan det godt være, at vi ville være villige til at løbe den risiko, siger Pia Adelsteen.

Hun afviser, at sagen burde være ordnet internt mellem Dansk Folkeparti og regeringen:

- Det er helt ligegyldigt, om vi er støtteparti eller ej. Det afgørende er, at vi får de oplysninger, der er tilgængelige. Hvem, der skal have næsen, er et godt spørgsmål, for den daværende minister er der ikke mere. Det er altid den siddende minister, der er hovedansvarlig - retfærdigt eller ej. Jeg synes, at det er hele regeringen, der bør have næsen, eftersom der er tale om information internt mellem ministrene. En næse er en løftet pegefinger - lille eller stor - der understreger, at vi ikke vil opleve det igen. I respekt for folkestyret skal man tage en sådan pegefinger alvorligt, slutter udvalgsformanden.

Ned fra taburetterne

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper vil dog have statsministeren politiske hoved på et fad:

- Hvis Enhedslisten havde været parlamentarisk grundlag for en statsminister, der trampede på alle demokratiske spilleregler på den måde, havde de ikke beholdt taburetterne, siger Pernille Skipper, der anklager statsministeren for at være involveret i at vildlede Folketinget og den danske befolkning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu nægter han at møde op og forklare sig. Det er utilgiveligt. Han tramper på Folketinget, som har skullet tage stilling til landbrugspakken på et åbenlyst falsk grundlag, og han tramper på grundlæggende demokratiske spilleregler, siger Pernille Skipper, der mener, at der er afsløret dokumenter, der peger meget entydigt på, at regeringen og statsministeren har fusket med grundlaget for landbrugspakken.