Det kommer til at koste dyrt for landmænd omkring Norsminde Fjord i afledte konsekvenser, hvis kravene om reduktion i kvælstofudledningen bliver fuldt implementeret. På baggrund af en rapport fra Københavns Universitet har Landbrug & Fødevarer lavet beregninger, der viser, at det ville koste landmænd omkring den østjyske fjord 500 millioner kroner i afledte økonomiske tab.

Tabet er beregnet ud fra, at universitet i rapporten peger på, at der skal braklægges knap 50 procent af jorden omkring fjorden, hvis man skal løse opgaven med at nå målene i vandplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Aarhus Universitet har lavet en analyse af Norsminde Fjord, hvor de kommer frem til, at der skal reduceres 70 tons kvælstof frem mod 2028. Den analyse udfordrer vi massivt, for den er årsag til alle problemerne. Vi mener, at det er et urealistisk og forkert miljømål for fjorden. Målene passer ikke for fjorden, som er meget lukket og lille. Norsminde Fjord har de samme målsætninger som Horsens og Vejle Fjord, som er mere åbne, og det kan ikke være rigtigt. Man må sætte mål, der passer til fjordens karakteristika, siger vand- og naturpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Anders Panum Jensen.

En grov typologi

Tidligere har L&F kørt en kampagne under navnet de syv synder. Her var et af punkterne, at organisationen pegede på, at der var en for grov typologi for fjordene i Danmark, som man sætter miljømål ud fra. Det blev ifølge Anders Panum Jensen bekræftet i en international evaluering, som var bestilt af den danske stat.

- De fem internationale eksperter gav os ret i, at typologien er for grov, og at der brude være forskellige mål for fjordene. Det forfølger vi benhårdt over for ministeriet og over for ministeren, og så ville man få et mere realistisk mål for Norsminde fjord, så det, der skal reduceres, bliver mere overkommeligt, siger Anders Panum Jensen.

Ingen yderligere reduktion

Ifølge Anders Panum Jensen opererer L&F ikke med et eksakt tal for miljømål for Norsminde Fjord. Det er Aarhus Universitet og DHI, som står for det, mener han. Men L&F vil til en hver tid kommentere miljømål og påpege, hvis L&F mener, at der er fejl i beregninger.

- Vi deler, at hvis man laver et korrekt faglig grundlag, så er det vores forventning, at der ikke vil være yderligere reduktion. Hvis de leverer det, som er i vandplanerne, så forventer vi ikke, at de skal levere mere, siger Anders Panum Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at den lokale landboforening Skanderborg-Odder har påtaget sig opgaverne med at leve op til et delmål på en reduktion på cirka 35 tons kvælstof frem mod 2021. Et mål som landboforeningen mener, at man er tæt på at leve op til.

Ifølge Panum Jensen så kan det dog vare længe før, at der fra politisk side kommer en afklaring omkring implementering af kravene.

- Tidligere minister Esben Lunde Larsen annoncerede på baggrund af en international evaluering, at der skulle ske et retningsskift. Han sagde, at man ville følge op og komme med nye mål, men det ville de ikke have på plads før tredje planperiode, og det er fremme i december 2020. Det er der ingen nye signaler på. Så det går vi ud fra, siger Anders Panum Jensen.

Beregninger under udarbejdelse

Maskinbladet har været i kontakt med pressetjenesten hos miljø- og fødevareministeren, men herfra er meldingen, at det ikke er muligt at få en kommentar fra ministeren. Minister Jakob Ellemann-Jensen (V) var selv sidste sommer været forbi Norsminde Fjord for at tale med områdets landmænd om reduktion af kvælstofudledningen til fjorden, da han var inviteret af den lokale landboforening.

Men i et skriftligt svar til Maskinbladet oplyser Miljø- og Fødevareministeriet, at beregningerne af, hvor meget kvælstof der skal reduceres i perioden 2021-2027, ikke er gennemført endnu. Det faglige grundlag for disse beregninger er under udarbejdelse. Ministeriet har iværksat en række faglige projekter, der følger op på anbefalingerne i den internationale evaluering, herunder typologien og karakteriseringen af vandområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye miljømål og indsatser vil være endeligt fastlagt i næste generation af vandplaner, der skal gælde fra 2021. Forud for vedtagelsen af vandplanerne vil der på forskellig vis ske inddragelse af offentligheden. Særligt vil vandplanerne blive sendt i offentlig høring i seks måneder i udgangen af 2020

V: Braklægning er urealistisk

Maskinbladet har forelagt L&Fs kritik til Erling Bonnesen, som er Venstres ordfører for fødevare, landbrug og miljø. Han mener, at det bør kunne lade sig gøre, at landbrug og miljø kan forenes i området ved Norsminde Fjord.

- Det er min opfattelse, at det godt kan lade sig gøre at få landbrug og miljø til at gå hånd i hånd med målrettet miljøregulering, der sætter målrettet ind med de rette tiltag de forskellige steder i landet. For mig lyder det umiddelbart helt urealistisk, at det skulle være nødvendigt, at halvdelen af jorden skal braklægges, siger Bonnesen.

Han tilføjer, at han vil drage ministeren ind i sagen efter sommer.

- Jeg er meget opmærksom på situationen også ved Norsminde Fjord. Til efteråret starter det forberedende arbejde med de næste vandplaner. Konkret vil jeg bede ministeriet om en aktuel status for området som grundlag for arbejdet med de næste vandplaner, således at vi kan sikre, at vi både kan drive landbrug i området og samtidig passe godt på vandmiljøet, siger han til Maskinbladet.