Danske Banks realkreditinstitut, Realkredit Danmark, er væsentligt dyrere end landets andre realkreditinstitutter, hvis man er landbrugskunde, skriver Finans.dk.

Konklusionen er, at Realkredit Danmarks landbrugskunder i gennemsnit betaler 1,26 procent i bidragssats mod 1,00 procent i landets billigste selskab, Nykredit. Og her er Nykredits rabat til erhvervskunder - kaldet Erhvervskroner - ikke engang medregnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når andre realkreditinstitutter kan producere samme produkt væsentligt billigere, skal landmændene i Realkredit Danmark selvfølgelig tage fat i selskabet og kræve et svar på, hvorfor de gennemsnitligt betaler mere. Man har jo heller ikke lyst til at betale 25 procent for meget for den benzin, man bruger hver eneste uge, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer til Finans.dk.

Det er første gang nogensinde, at det er muligt at sammenligne priser på realkreditlån til erhvervslivet, fordi bidragssatserne her forhandles hemmeligt mellem erhvervskunden og realkreditinstituttet.

En forsker råder landbrugskunderne i Danske Bank og Realkredit Danmark til at gribe knoglen.

- Jeg ville da helt klart undersøge, om jeg betaler for meget. Men jeg ville også kigge på min samlede finansiering, for det kunne være, at jeg fik nogle fordele i Danske Bank, som opvejede den højere pris i Realkredit Danmark, siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Ifølge Finans.dk afviser Realkredit Danmark at være dyrere end konkurrenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har som følge af din henvendelse kigget ind i vores landbrugsbog og kan konstatere, at den gennemsnitlige bidragssats er 1,1 procent i dette segment. Så jeg er ikke enig i, at vi er dyrere end andre, siger Carsten Nøddebo, administrerende direktør i Realkredit Danmark.

Landmændenes samlede bidragssats er i gennemsnit steget fra mindre end 0,5 procent før finanskrisen til 1,05 procent ved udgangen af 2017.