Efter Seges offentliggjorde deres nye struktur, har Fakultetsdirektør på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Henrik Zobbe, kritiseret Seges for at være politiserende i den offentlige debat og at samarbejde for lidt med de danske universiteter.

At Seges skulle politisere og farve debatten, er Ivar Ravn, som fra 1. januar skal stå i spidsen for Seges' ene ben Business til dels enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rigtigt, at vi fra Seges' side har været mere aktive. Eksempelvis i debatten omkring landbrugspakken har vi været meget aktive. Men det er ikke et udtryk for, at vi vil politisere eller er farvet af Landbrug & Fødevarer. For os handler det ikke så meget om at sætte en dagsorden, som om at sikre, at den viden, vi ligger inde med bliver udbredt, så debatten kan foregå på et ordentligt og oplyst grundlag, siger Ivar Ravn.

Seges-direktøren understreger, at den nye strategi fra Seges ikke er et udtryk for et diktat eller en opfordring fra forbindelsen til Landbrug & Fødevarer.

- Vores udgangspunkt er landmændenes virkelighed. Og når vi kan se, at en debat kører fagligt af sporet, så ser vi det som vores opgave at nuancere debatten. Men vi gør det kun når vi mener, vi kan bidrage til debatten med solidt fagligt funderet input. Og ja, så er det måske rigtigt at vi har været ude og markere os ret skarpt, men hvis det er det, der skal til, så gør vi det gerne, siger Ivar Ravn.

Skal give mening

I forhold til Henrik Zobbes kritik af, at Seges ikke samarbejder nok med de danske universiteter, så mener Ivar Ravn, at der er et tæt samarbejde, men at man altid kan forbedre det.

- Jeg synes faktisk, at vi har et tæt samarbejde med rigtigt mange dele af den danske universitetsverden. Vi er afhængige af et tæt samarbejde med universiteterne og vi samarbejder om mange ting, der hvor det giver mening for både os og universitetet. Men det er klart, at når vores hovedfokus ligger i det, vi kan gøre anvendeligt for landmanden, så vil der være områder, hvor vi ikke samarbejder så meget som vi måske kunne, siger Ivar Ravn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog anerkender Seges-direktøren, at der er områder, hvor universitetsverdnen og Seges kan blive bedre til at finde hinanden.

- Efter min opfattelse er vi ret godt med, når vi taler de forskellige produktionsgrene kvæg, svin og planter. Men vi kan se, at vi sammen kan blive stærkere på økonomiområdet, hvor vi mangler nogle anvendelige værktøjer, som kan hjælpe landmanden indenfor blandt andet finansiering, investeringer, ejerskiftemodeller, international benchmark og lignende. Der kunne vi godt bruge et tættere samarbejde med universiteterne i Danmark, siger Ivar Ravn og fortsætter:

- Jeg synes dog, at nogle gange er der en tendens til, at de forskere, som arbejder på universiteterne har et fokus som ligger langt fra den virkelighed, som landmanden skal agere i. Der mangler ofte en forståelse for, at vi arbejder for landmænd, som skal drive en virksomhed, som skal være rentabel hele året rundt for at kunne fungere. Så det kunne være en opfordring til dele af det danske universitetsmiljø, at arbejde mere med emner, som har grund i landbrugets virkelighed. Men selvfølgelig kan vi blive bedre til at inddrage universiteterne i Seges, og det er bestemt også et område, vi arbejder med hos Seges, siger Ivar Ravn.