Lange arbejdsdage, en timeløn på 60 kroner, kummerlige boligforhold og trusler om at blive sendt hjem uden penge på lommen. Det er hverdagen for flere østeuropæiske arbejdere på danske gårde og gartnerier.

En ny rapport fra Center mod Menneskehandel, som er foretaget blandt 15 udenlandske arbejdere, viser, at arbejdsforholdene i det danske landbrug i flere tilfælde er tæt på tvangsarbejde. Det skriver Fagbladet 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I rapporten er der ligefrem eksempler på rekrutteringsbureauer, der bevidst leder efter medarbejdere, som ikke taler engelsk og derfor har sværere ved at søge hjælp.

Ofte har østeuropæerne lånt penge og sat sig i gæld for at få råd til at rejse til Danmark. Gælden betyder tit, at de udenlandske arbejdere er nødt til at blive i Danmark og acceptere ringere vilkår.

"De høje betalinger betyder sammenlagt med den relativt lave praktikløn, at mange landbrugspraktikanter i realiteten kommer til at arbejde ”gratis” flere måneder for at kunne dække deres omkostninger,” skriver forfatter til rapporten Anders Lisborg.

10 ud af de 15 personer i undersøgelsen oplyser, at de ikke har fået det, som de er blevet lovet i kontrakten. Omkring halvdelen giver udtryk for, at det især er lønnen, den er gal med. En timeløn på 60 kroner er efterhånden normen.