I de seneste 20 år har landbrugets overskud af næringsstoffer været støt faldende. Men i 2016/2017 steg overskuddet af kvælstof, fosfor og kalium, som rapporten fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet omtaler. Det skriver centeret i et nyhedsbrev.

Men overskuddet betyder ikke, at næringsstofferne er trukket ud i det omkringliggende vandmiljø, understreger forskerne bag rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal understreges, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem overskud og udvaskning eller udledning til vandmiljøet, siger Finn Pilgaard Vinther og Preben Olsen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

I løbet af de seneste 20 år er overskuddene af næringsstoffer reduceret med 32-38 procent for kvælstof, 61 procent for fosfor og 48 procent for kalium. Det svarer til en reduktion på henholdsvis 53-62 kg kvælstof/ha, 10 kg fosfor/ha og 18 kg kalium/ha, fremgår det af rapporten.

- Stigningen i kvælstofoverskuddet i 2016/2017 hænger blandt andet sammen med vedtagelsen af Landbrugs- og fødevarepakken og højere kvælstofnormer, konkluderer rapportens forfattere.