I Finland har tidsskriftet Koneviesti testet en række såmaskiner over en periode på 10 år (2006-2015).

Maskinerne blev testet i direkte såning i store parceller på en landbrugsskole udenfor Turku. Resultatet viser tydeligt, hvilke såmaskiner der sikrer de mest stabile resultater og størst udbytte over et helt årti. Väderstads Rapid-maskine løb med førstepladsen i den finske test.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Otte år ud af 10

I løbet af de 10 år, hvor en blanding af efterår- og forårskorn, ærter, hestebønner og raps blev dyrket, var det Rapid der skilte sig ud.

I otte ud af de 10 år fik Rapid medalje - 5 guld og 3 sølv. De resterende to år blev Rapid placeret som nummer 4, lige uden for podiet. Rapid præsterede konsekvent godt hvert år, uden at falde igennem på noget tidspunkt.

Højeste indkomst over 10 år

Over den 10-årige periode 2006-2015, producerede Rapid som den eneste såmaskine 5000 kg pr hektar.

Det er faktisk lidt over 400 kg mere end den gennemsnitlige præstation for de fem andre maskiner, der også var i forsøget i samme periode. Omregnet til penge, betyder denne ekstra høst ved at benytte Rapid maskinen 70 euro ekstra per hektar ved en gennemsnitspris på 160 euro per ton, lyder det fra Väderstad. Set over flere år og mange hektar, udgør den ekstra indkomst et væsentligt bidrag til pengekassen for landmanden, der vælger Rapid som deres såmaskine til dyrkning af forår- og efterårsafgrøder.