Investorerne er der. Landbrugene er der.

Der er brug for sådan nogen som Sagro til at bringe dem sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var i korte træk de meldinger, som investorer gav, da Sagro i forleden holdt investordag i Fredericia. Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Her var mødt omkring 25 frem til et møde, hvor Sagros specialister inden for strategi, økonomi og regnskab gjorde rede for de attraktive muligheder, der ligger i at investere i landbruget.

- Dansk landbrug er i en fase, hvor der over de næste tre-fire år skal omsættes 2-3000 landbrug og det presser priserne ned i et niveau, hvor det kan blive interessant for investorer at gå ind, siger cheføkonom Morten Dahl Thomsen.

Samtidig mærker landbruget i disse år forbedrede vilkår takket være de politiske vinde, der blæser nu.

Også de fortsat voksende markeder for fødevarer - ikke mindst i Asien - er med til at gøre den danske fødevareproduktion til en interessant investering med et stort vækstpotentiale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kraft af Sagros store erfaring med at vurdere og rådgive omkring de driftsøkonomiske aspekter i landbruget, er det med stor viden og indsigt, at rådgivningsvirksomheden kan give nøgterne og pålidelige tal og informationer omkring de landbrug, der kunne tænkes at indgå i en investering.

- Det var godt på mødet at få bekræftet, at der er andre end os selv, der kan se mulighederne for at få gode afkast af de sunde og veldrevne gårde, siger Morten Dahl Thomsen.

Direktører søges

Mødet bekræftede desuden, at der er rigtigt god brug for de dygtige unge landmænd, der har uddannelsen og erfaringer med at drive landbruget som en virksomhed.

- Vi fik klart den tilbagemelding, at vi i landbruget nok skal ranke ryggen lidt mere og være stolte af de veldrevne virksomheder, for investorerne vurderer dem på lige fod med andre typer virksomheder. Og de har mere fokus på afkastet af deres investering, end hvorvidt det er komponenter til industrien eller køer, siger direktør for Sagro Økonomi og Strategi, Bjarke Poulsen.

De professionelle investorer har et skarpt fokus på, om gårdene har en evne til at skabe afkast af selve driften, mens de i mindre grad vil satse på stigninger i jordpriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brændte fingre

På mødet deltog også tre unge landmænd, der har valgt at skippe selvejet og tage investorer med ind. Det havde de alle gode erfaringer med. Blandt andet i kraft af, at den større kapital gør det muligt at udvide bedrifterne ved yderligere opkøb eller investeringer. Det kan sikre en langt bedre og mere rationel - og dermed mere indbringende produktion.

Flere af deltagerne gav også udtryk for, at de meget gerne ville investere i projekter, hvor nogle af de unge landmænd, der fik købt på et dårligt tidspunkt, er med.

- Det er lidt som i Sillicon Valley, hvor investorer helst vil sætte penge i folk med visioner og ideer, for det er dem, der er udvikling i. Vel og mærke når de selv har hånden på kogepladen, og måske endda har brændt fingrene og lært noget, siger Bjarke Poulsen.

Vejen frem

Den gode interesse blandt investorer har styrket Sagros planer om at blive en større spiller på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har erfaringen og den nødvendige viden, og vi har tilmed et meget stort netværk, der sikrer, at vi både kan finde de rigtige projekter og de rigtige mennesker til at stå i spidsen for dem, siger Morten Dahl Thomsen.

Og det er netop et af de områder, hvor Sagro allerede har gjort en stor indsats og har været med til at bringe de dygtigste landmænd sammen med investorerne.

- Og vi kunne på mødet høre, at det var et område, hvor investorerne findes os interessante, siger direktør for Sagro Økonomi & Strategi, Bjarke Poulsen.