Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Pulverslukker kan redde farmen

Af mbl - 28. jul. 2015 KL. 08:39

For pelsdyravler Erik Frandsen betød en pulverslukker inden for rækkevidde, at hans hal med 1200 bure stadigvæk står. Uden så meget som en sodplet.

Det var ved at gå helt galt på Erik Frandsens minkfarm ved Skjern en tirsdag i juni. Han og hans medarbejdere var netop færdige med rengøring af den ene af avlerens minkhaller og var i gang med at strø nyt halm ud, da røg pludselig kom røg ud af halmsnitteren.

Kort tid efter stod flammerne ud af maskinen.

- Jeg nåede lige at se ilden og nåede at tænke, "Tak skal du ha'. Nu brænder den hal", fortæller Erik Frandsen.

Flammerne fik dog ikke lov til at leve længe. Medarbejderen, som havde kørt på halmsnitteren, var hurtigt hoppet af, da han kunne mærke varmen og var løbet de 30 meter hen til en pulverslukker. Kort tid efter var en brand, som let kunne have kostet over en million kroner, afværget.

Altid inden for rækkevidde

Hos Erik Frandsens forsikringsselskab Topdanmark, er agronom Svend-Anker Worm glad for, at det hele endte lykkeligt.

- Vi opfordrer vores kunder til at sikre deres farm eller bedrift og i dette tilfælde er det helt klart at se, at det ville have haft enorme konsekvenser, hvis ikke der havde været en pulverslukker i nærheden, siger han.

Topdanmark Landbrug har to websites om forebyggelse: TopFarm.dk for pelsdyrfarme og TopGaarden.dk for bedrifter. Her kan man blandt andet få gode råd om netop pulverslukkere.

- Vi anbefaler, at de hænger med max 35 meters mellemrum, så der altid er én inden for rækkevidde, hvis uheldet er ude, siger Svend-Anker Worm.

Pulverslukker på maskinen

Erik Frandsen er selvsagt også glad for, at branden blev slukket i tide.

- Vi har 10-12 pulverslukkere hængende på farmen. Og det her er et levende eksempel på, hvorfor det er en god idé, fortæller han.

Selve skaden endte med at koste 2.000 kroner for nogle småting, der var smeltet på halmsnitteren. Og så lidt ekstra for en pulverslukker, som nu er monteret på halmsnitteren.

- Det er nok et af de steder, hvor der er størst risiko for at opstå brand. Havde jeg ikke haft en kvik medarbejder og en slukker i nærheden, var det gået helt galt. Nu er slukkeren kommet tættere på, så vi er beredte, hvis noget lignende skulle ske i fremtiden, siger han.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame