Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Propan til køling af mælken

Af Helge Nielsen - 14. feb. 2003 KL. 12:00

Silkeborgfirma har udviklet en kombineret køle- og varmepumpe, som arbejder med propan i stedet for det miljøskadelige stof freon

Kun 1,2 kg propan indeholder et anlæg fra Silkeborg Varmepumpe- og Køleindustri,som er i stand til at nedkøle mælken i en 20.000 liters mælketank til hver anden dags afhentning, og som samtidig giver varmt brugsvand og varme til beboelsen.

- På grund af propanens større effektfaktor kan den forholdsvis lille mængde propan generelt erstatte omkring 10 kg freon. I forbindelse med brug af isbank og anvendelse af varmepumpens brine som indirekte kølemiddel, kan 1,2 kg propan erstatte op til 40 kg freon.

- Samtidig giver propan ikke de samme miljøproblemer som freon, hvis et anlæg bliver utæt, eller når et gammelt anlæg skal tømmes for kølevæske, forklarer Leif Graversgaard, Silkeborg Varmepumpe- og Køleindustri.

Da freon samtidig er pålagt en statsafgift på over 300 kr./kg, er det også billigere at anvende propan eller ammoniak som kølemiddel.

For at opnå den største effekt, og for at få en kontinuerlig tilførsel af varme til stuehuset, anbefaler Leif Graversgaard at varmepumpen kombineres med en isvandstank, der eliminerer de udsving i varmeproduktionen, som opstår omkring malkningerne.

Kombineret med jordvarme

Kompressor og pumper er smukt indbygget i en kompakt emhed af rustfrit stål, som indeholder alt nødvendig udstyr og er med fuldautomatisk styring.

- For at sikre en jævn forsyning af varme og en optimal køling af mælken kombinerer vi ofte varmegenindvindingen fra mælken med jordvarme, som hentes op via nedgravede slanger i jorden.

- I kolde perioder trækker vi varme op fra jorden og sikrer på den måde en komfortabel temperatur i stuehuset. I varme perioder, hvor der stort set ikke er noget varmeforbrug i stuehuset, anvender vi til gengæld slangerne i jorden som køleslanger, og slipper dermed af med overskudsvarmen fra mælken. Det sikrer at vi selv på meget varme sommerdage får en hurtig og sikker nedkølning af mælken, siger Leif Graversgaard.

Kan anvendes af alle

Anlægget fra Silkeborg kan i princippet anvendes i kombination med en hvilken som helst køletank, men da Leif Graversgaard både er opfinder og producent har han overladt salget til AZ Trading i Sønderborg.

AZ Trading sælger Packo-mælketanke, og det er derfor ikke unaturligt, at en stor del af varmepumperne fra Graversgaards værksted i Silkeborg netop leveres sammen med tankene fra Packo.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame