Kravet om, at økologiske køer skal på græs, gør, at det er nødvendigt hele tiden at søge de bedste løsninger, hvis der skal være god økonomi i den økologiske mælkeproduktion. Agri Nord har fået godt 1,2 millioner kroner af Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri samt Den europæiske landbrugsfond for udvikling af landdistrikterne til et to-årigt projekt med overskriften "Optimering af den økologiske mælkeproduktion".

Økologiprojektkonsulent hos Agri Nord, Linda Udklit, fortæller, at projektet er inddelt i fem delprojekter med hver sit område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ene handler om at bevare et højt græsudbytte uden omlægning på de værdifulde arealer, der ligger tæt ved ejendommen og derfor er velegnede til afgræsning.

- Vi skal have en række udvalgte demonstrationsejendomme, hvor vi kan høste erfaringer, afholde sparringsmøder henover vækstsæsonen, og vi skal på en studietur. Endelig skal projektet munde ud i en demonstrationsdag, hvor alle interesserede kan høre om erfaringerne, siger Linda Udklit.

Dertil kommer en eller flere temadage, som er åben for alle. Nogle af projekterne bliver sat i værk umiddelbart efter sommerferien, mens andre først går i gang i løbet af 2014.

Udfordringer ved græsning

To af de andre delprojekter handler også om græsning. Det ene sætter fokus på kalve på græs, og hvordan man bedst undgår parasitter, manglende vækst og mistrivsel. Et andet delprojekt ser på græsoptaget på marken med henblik på optimering af foderplanen i sommerperioden..

Flere landmænd har fået støtte til investering i økologiteknologier, og et delprojekt tager fat om netop den gruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målet er at følge op på de investeringer og se hvilke erfaringer, de enkelte landmænd har gjort sig. Vi vil lave demonstrationsdage med fokus på de forskellige økologiteknologier og samtidig etablere et samarbejde landmændene imellem, så de får mest muligt ud af deres investeringer i eksempelvis crimper, kornrensning eller GPS-udstyr, siger Linda Udklit.

Det sidste af de i alt fem delprojekter handler om afsætning og projektudviklingen inden for økologisk mælkeproduktion, hvor der ses nærmere på erfaringerne med andre former for afsætning end blot en aftale med et af mejerierne.