- Såfremt professor Markager vidste det, der står i svaret til MF Egge Rasmussen, da han skrev sin kronik, nemlig at hans teorier og beregninger allerede er kasseret, kan hans udtalelser blive kendt ubeføjet?, vurderer BL-advokat Sønderby.

-I så fald kan det tillige stille helt afgørende spørgsmålstegn ved Aarhus Universitets vilje til at håndtere udfordringer med sine forskeres videnskabelige integritet, at der ikke er grebet ind. Advokatens udtalelser falder i kølvandet på en ugerække med stærkt landbrugskritiske artikler i Berlingske Tidende, som efterfulgte en kronik af professor Markager som fagbladet Ingeniøren bragte 1. februar. Med en historisk bredside rettet mod landbrugets mest vitale eksistensvilkår, anførte Markager: Derfor, start nu processen med at reducere landbrugsarealet. Det er også nødvendigt for klimaets skyld. Start omlægningen af landbrugsdriften, så den holder sig inden for de rammer, som naturen kan tåle. Det kræver en reduktion på ca. en tredjedel af de nuværende tilførsler, svarende til ca 20.000 (tons kvælstof ). Det svarer til en reduktion på 2500 tons (kvælstof)pr. år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Udtalelserne fremstår som en blanding af personlige synspunkter og faglighed, når han bruger ord som hvad naturen kan tåle og vidnefører klimaet, som rækker langt ud over hans arbejdsfelt som havbiolog. Hvis professoren på det her tidspunkt også godt ved, at ministeriet er ved at lægge afstand til hans havbiologiske teorier, kan det være retsstridigt, at han i meget italesættende vendinger bruger sin faglighed, sin professortitel på et anerkendt universitet, til at fremme personlige synspunkter. En fagligt underkendt professor kan naturligvis ikke bruge medierne til at italesætte en folkestemning til at genvinde underkendt faglighed?, udtaler advokaten, som hæfter sig ved, at Berlingske Tidende efterfølgende netop tog afsæt i "Ingeniøren", da bladet indledte sin landbrugskampagne i februar.

Fagdirektør Evald understøtter advokaten.

-Ministeriets svar til Egge Rasmussen fra Enhedslisten kan kun forstås på den måde, at Markagers teorier allerede er underkendt. Det er naturligvis fagligt vidtrækkende, for netop professor Markager står som fadder til de beregninger, som han selv omtaler. Når hans faglighed er underkendt af både internationale forskere og af ministeriet, som nu forsøger at rette op, virker det fagligt helt hen i vejret, at han bruger medierne til alligevel at få sin underkendte faglige vilje gennemført.

Fagdirektør Evald supplerer med, at Markager jo åbenlys heller aldrig har accepteret den justering af måltallet som blev lavet i dec. 2015 fra 42.000 tons til 44.700 tons som hans eget universitet i øvrigt stod bag. Det giver jo et hel gal opfattelse både hos politikere og i befolkning når medierne anvender professoren som sandhedsvidne og han så ikke siger sandheden.