Så er den her igen, diskussionen om MRSA-bakterier i danske svinebesætninger. Denne gang er det de danske svineproducenters forbrug af zinkoxid til at bekæmpe vækst af colibakterier hos smågrise, så de ikke så tit får diarré, der er kommet i søgelyset.

Således kan Politiken nu bringe en historie, der belyser, hvordan et øget forbrug af zink i svineproduktionen har en direkte fremmende effekt for MRSA-bakterierne hos svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når zinken hæmmer væksten af andre bakterier, giver det plads til, at MRSA-bakterien trives, forklarer Henrik Westh, professor ved MRSA Videncenter, som Politiken har talt med.

Samtidigt fortæller Politiken, at forbruget af zink også er tredoblet, siden man begyndte at registrere det i 2005. Frygten er nu, at det høje zinkforbrug kan medvirke til, at endnu flere bakterier bliver resistente, så det til sidst bliver svært at behandle helt normale sygdomme.

Hos Landbrug & Fødevarer mener man, det er en dårlig idé at nedbringe forbruget af zink, så længe der ikke er et bedre alternativ end antibiotika. Samtidigt slår Landbrug & Fødevarer fast over for Politiken, at det øgede forbrug af zink skal ses i lyset af, at svineproduktionen er øget i samme periode, samt at landmænd i starten af registreringsfasen havde uregistreret zink på lager, der ikke indgår i statistikken.