Hans Jørgen Kolmos, som er professor i Klinisk Mikrobiologi ved SDU, skriver i sin kommentar i Berlingske tidende, at spredningen af den esistente stafylokokbakterie MRSA CC398 er ude af kontrol, og han giver myndighederne skylden for dette.

- Fra at være en raritet for få år siden er MRSA-smitten nu eksploderet med over tusind nysmittede patienter om året , skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svine-MRSA har dermed udviklet sig fra primært at være et arbejdsmiljøproblem for dem, der passer dyrene til at være et sundhedsproblem, som rammer hele befolkningen

Professor Hans Jørgen Komos

Bakterien har spredt sig fra svinestaldene og ud i samfundet.

- Svine-MRSA har dermed udviklet sig fra primært at være et arbejdsmiljøproblem for dem, der passer dyrene til at være et sundhedsproblem, som rammer hele befolkningen, skriver han.

Han angriber også eksporten af levende svin, både i form af smågrise til opfedning, men i høj grad også i form af avlsmateriale, som vi har solgt til udlandet. Hans Jørgen Kolmos slår fast, at den manglende danske indsats dermed gør danmark medskyldig i, at MRSA smitten spredes til andre lande udenfor Danmark.

Branchen i alliance med myndighederne

Professoren er undrende over, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke gør noget for at stoppe smitten, og han frygter, at det skyldes erhvervsinteresser, fremfor menneskers sundhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er Fødevarestyrelsens opgave, men styrelsens folk gør ingenting for at fjerne smitten ude i staldene enten, fordi man ikke forstår problemets alvor, eller fordi man vægter erhvervsinteresser over hensynet til at beskytte befolkningen, skriver Hans Jørgen Kolmos.

Han mener, at den seneste tids kulegravning har vist, at Branchen og myndighederne har lavet en allinace for at holde problemerne skjult for befolkningen. Det er nu kommet frem, og nu mener han, at et samarbejde med befolkningens sundhed i centrum skal løse problemmet fremadrettet, til fordel for alle parter.