De danske producenter af økologisk mælk måtte notere en stor nedgang i indtjeningen i 2012 i forhold til 2011. Det viser en analyse af de første 92 regnskaber fra producenterne, som Videncentret for Landbrug har analyseret.

Det gennemsnitlige resultat bliver ifølge analysen et beskedent plus på 110.000 kroner. Resultatet er, før ejeren har fået løn for sit arbejde, og før egenkapitalen er forrentet. Resultatet er en tilbagegang på cirka 340.000 kroner i forhold til 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskedent overskud

De 110.000 kroner er 80.000 kroner bedre end gennemsnittet hos de konventionelle mælkeproducenter.

- Årsagen til det utilfredsstillende resultat skal blandt andet findes i bytteforholdet. Prisen på mælk er faldet, og det giver et tab på 175.000 kroner. Samtidig er udgifterne til at producere steget. Det gælder primært for prisen på foder. Stigningen i prisen på økologisk foder påvirker det gennemsnitlige resultat negativt med 200.000 kroner. Det er noget mere end hos de konventionelle producenter, hvor dyrere foder kun koster 110.000 kroner på bundlinjen, fortæller William Schaar Andersen, der er specialkonsulent i Videncentret for Landbrug.

Pris på oksekød trækker op

Et lille lyspunkt er, at prisen på økologisk oksekød er steget. Det bidrager med godt 40.000 kroner til resultatet.

Det dårlige gennemsnit skal også ses i lyset af, at nogle få landbrug har lidt store tab på finansielle aktiviteter. De fleste producenter kan dermed notere væsentligt bedre resultater end gennemsnittet, understreger William Schaar Andersen.

- Med de aktuelle bytteforhold er det afgørende med et skarpt fokus på at have en effektiv produktion. For at kunne levere en fornuftig indtjening inden for den økologiske mælkeproduktion er en løbende forbedring af produktiviteten og optimering af produktionen essentielt, siger William Schaar Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uholdbart på sigt

Uffe Bie, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer siger om de foreløbige resultater:

- 2012 var et svært år for mælkeproducenterne - både økologiske og konventionelle. Det kan virkelig mærkes hjemme på vores økologiske bedrifter, at store stigninger på foder resulterer i, at der ikke er meget til overs til hverken at betale renter eller løn til os selv. Og det er selvfølgelig på sigt en helt uholdbar situation. Men jeg er da glad for at, at den økologiske produktion fortsat er et godt valg for den enkelte landmand. Jeg håber dog, at vi alle kan se frem til en bedre balance mellem foderpriser og mælkepriser i 2013.