I april måned pakkede Bent Jensen, ægproducent ved Ølgod, sine første skrabeæg fra sin nye stald til skrabehøns. Den første stald blev taget i brug i starten af april, og i løbet af september og december bliver endnu tre nye stalde fyldt med skrabehøns.

- Vi er tvunget til at lægge hele produktionen om til skrabeæg. De danske supermarkedskæder har besluttet fuldstændig at udskifte buræg med andre typer æg fra økologiske høns, fritgående høns og skrabehøns med udgangen af 2019, så vi har som ægproducent ikke noget valg, siger Bent Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg nægter at tro på, at danske forbrugere kommer ind i danske butikker og kræver at få billige udenlandske æg.

Bent Jensen, ægproducent.

Omkring 1. juni er Bent Jensens skrabehøns oppe på 98 procent i produktion med 30.000 skrabeæg om dagen.

Tilbage i 2011 investerede Bent Jensen 24 millioner kroner i nye velfærdsbure til burhøns. EU krævede på dette tidspunkt forbedrede forhold for burhøns. De nye regler betød mere plads, sidepinde, skrabearealer og redekasser i burene til burhønsene.

- Forholdene blev forbedret drastisk. Dødeligheden faldt også dramatisk med cirka 40 procent. På samme tid stoppede vi også med næbtrimning, så der var tale om nye tider for burhønsene, fortæller Bent Jensen, der med den nye investering og de nye forbedrede forhold regnede med, at fremtiden var sikker og positiv.

rich-media-2
Burhæg er stadig fuldt ud lovlig at producere og sælge i Danmark, men de helt store kæder som Coop og Dagrofa udfaser buræg i år i deres butikker. Foto: Marianne Nørmark.

Udfasning af burhøns

Men i 2015 og 2016 begyndte der at blæse nye vinde fra indkøberne i de store indkøbskæder og fra Dyrernes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplevede egentlig ikke, at kravene om udfasning af burhøns kom fra forbrugerne, men fem-seks af landets største indkøbere blev påvirket af interesseorganisationer som Dyrernes Beskyttelse, som de sidste 30 år har kæmpet for at afskaffe burhøns. De skiftede strategi ud fra devisen: Det er nemmere at påvirke fem-seks indkøbere end fem millioner danskere, siger Bent Jensen, og understreger samtidig, at han ikke er imod skrabeæg, han er blot frusteret over, at overgangen er gået så stærkt.

Coop og Dagrofa har besluttede helt at udfase buræg i deres varesortiment i løbet af 2019. Det har tvunget Bent Jensen og landets øvrige burægproducenter til at lægge produktionen fuldstændig om.

Burægproduktion er stadig fuldt ud lovlig i både Danmark og resten af EU.

- Jeg er en af de sidste burægproducenter, der lægger produktionen om til skrabeæg. Jeg investerede 24 millioner kroner i 2011, normalt vil det tage 15-20 år at afskrive investeringen, som man normalt gør i landbruget. Nu får jeg kun otte år, inden jeg nu skal ud i en ny stor investering på 15 millioner kroner. Så jeg er meget presset og ydmyg overfor, at vores kreditgivere tror på os og er med os, siger Bent Jensen, der netop er fyldt 60 år og havde håbet på en lidt lysere økonomisk fremtid for ham og hans hustru.

rich-media-4
Bent Jensen, ægproducent ved Ølgod, er ved at udskifte hele sin burhønsproduktion med skrabeægproduktion. i 2011 investerede han 24 millioner i nye velfærdsstalde til burhøns. Foto: Marianne Nørmark.

Andre æg på hylderne

Mens de danske ægproducenter bruger ressourcer på at omlægge produktionen for at imødekomme kravene fra kæderne, så oplever producenterne at billige udenlandske æg presser priserne i de danske supermarkeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg forstår ingenting. Nu har supermarkederne lige smidt de billige danske æg ud af deres butikker og så tager de billige udenlandske æg ind. Jeg tvivler på, at de danske forbrugere hellere vil have udenlandske æg end danske æg. Det er vigtig at understrege, at vi har særlig høj fødevaresikkerhed i Danmark. Vi har helt særlige salmonella-handlingsplaner i Danmark, vi har kølekæde, som sikrer, at æggene er på køl fra produktion til køledisk, det gør man ikke i resten af EU. Alt vores foder er varmebehandlet for at komme alle former for bakterier til livs, dette er ikke et krav i EU. Med andre ord: Danmark er EUs duks. Vi lever op til kravene og mere til, siger Bent Jensen.

I øjeblikket har kun Dagrofa, som står bag Menu, Spar, Let-Køb og Min Købmand, udenlandske æg fra Finland på hylderne. Derudover er der udenlandske æg på grøntorvet i både København og Aarhus, fortæller brancheorganisationen Danske Æg. Disse æg kommer fra lande som Baltikum, Polen, Holland og Spanien. Også nogle gårdbutikker sælger udenlandske æg, oplyser Danske Æg.

Tilbage i 2015-2016 var der 23 burægsproducenter i Danmark. 60 procent af ægsalget i danske supermarkeder kom dengang fra burægsproducenter.

Lyt til forbrugerne

Bent Jensen mener, indkøberne i supermarkedskæderne i højere grad skal lytte til forbrugernes ønsker.

- I 4. kvartal af 2018 udgjorde buræg 19,7 procent af produktionen og 10,2 procent af salget til detail og foodservice. De tal siger noget om, at forbrugerne stadig efterspørger billigere buræg, siger ægproducenten, der stærkt opfordrer forbrugerne til at købe danske æg, både for at støtte de danske ægproducenter og for at være sikker på, hvilken kvalitet de putter i indkøbskurven i forhold til blandt andet salmonella.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Jensen gør opmærksom på, at 50 procent af alle solgte æg i EU kommer fra buræg, og 89,7 procent af alle solgte æg i verden kommer fra buræg.

Brancheorganisationen Danske Æg synes, at supermarkederne burde bakke op om de danske producenter.

- Forbrugerne forventer, at der er danske æg i butikkerne, og alle undersøgelser viser også, at det er det, forbrugerne gerne vil have. I Danmark tester vi alle flokke med æglæggende høner for salmonella hver 14. dag, og det er det skrappeste prøveprogram, jeg kender til. I Danmark har vi en ubrudt kølekæde fra stalden til supermarkedet, så alt andet lige giver det en meget høj fødevaresikkerhed, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg.

- Disse ekstra tiltag medfører nogle omkostninger for de danske producenter, som udenlandske producenter ikke har. Når vi laver regler i Danmark for at give danske forbrugere det allerbedste, så er det da træls at se, at der kommer produkter ind i landet, som ikke lever op til dette, siger sektorchefen.

I øjeblikket har vi i Danmark cirka 120 professionelle ægproducenter i Danmark, der både producerer æg fra økologiske, fritgående, skrabe- og burhøns.