Af Rasmus Dalsgaard

35 forretningsidér inden for det biobaserede samfund er i år bedømt af dommerne i Agro Business Parks innovationskonkurrence 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencen resulterede i tre vindere, som hver modtog 50.000 kroner og har også mulighed for at få sparring til at gøre de gode idéer til virkelighed. Det sker i kraft af et tre måneders gratis ophold i Agro Business Parks innovationskontor eller Agro Food Park Inkubator i Skejby.

Alle idéerne er bedømt ud fra en række kriterier, og et fælles krav er, at der kræves en god forretningsidé, der endnu ikke er registreret salg på.

Kriterierne er aktualitet, teknologisk og vidensmæssig nyhedsværdi, kommercielt potentiale og realiserbarhed.

Priserne blev motiveret og overrakt af Jan Mousing, bestyrelsesformand for Agro Business Park og adm. direktør for Videncentret for Landbrug.

Overvågning af skadedyr

Den ene af vinderne er FaunaPhotonics med forretningsideen "Ny laser radar-teknologi til insekt- og skadedyrsovervågning i landbruget".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forretningsideen er ifølge Jan Mousing aktual, fordi kontrol og bekæmpelse af insekter i landbruget er et af de største problemer for landmænd verden over.

- Forretningsideen har nyhedsværdi, fordi insektskadedyr nu overvåges manuelt ved brug af fælder og insektnet.

- Det kommerciellepotentiale er godt beskrevet. De potentielle kunder er landbrug og konsulenter, og verdensmarkedet estimeres til henholdsvis en milliard kroner og 250 millioner kroner, sagde Jan Mousing.

- Med udgangspunkt i de tre stifteres baggrund som henholdsvis Post Doc på Lund Universitet, Post Doc på DTU Veterinærinstituttet og MBA fra Massachusetts Institute of Technology tror vi på, at projektet vil blive realiseret, tilføjede han.

Måleudstyr og Omega-3

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden vinder er Peder Lomborg fra DSE Test Solution og Ib Johannsen fra Aarhus Universitet med forretningsideen "In-line måleudstyr".

Formålet med forretningsidden er ifølge Jan Mousing at udvikle et effektivt og konkurrencedygtigt måleudstyr til in-line bestemmelse af vandindhold og dermed tørstofindhold i biomassestrømme til industrien til industrielt brug med særligt fokus på bioraffinaderier.

Markedet for bioraffinering ventes ifølge domemrne at være i kraftig vækst i de kommende år på grund af stigende fokus på alternativer til fossile brændstoffer.

Tredje vinder er Lone Honoré fra Inomega3 og Charlotte Munch Jacobsen fra DTU med forretningsidéen "Udvikling af innovatrive fødevareringredienser på basis af restprodukter fra fiskeindustrien".

Det nye ved forretningsidéen er, at Omega-3-ingredienserne vil blive designet således, at de opnår helt unikke funktionelle smags- og ernæringsmæssige egenskaber.