Noteringen steg med yderligere 30 øre pr. kilo torsdag den 11. april, som bygger ovenpå stigning fra ugen før på 70 øre. Målt på et fem ugers interval er det den kraftigste stigning i noteringen siden 2001.

- Den seneste opgørelse fra det kinesiske landbrugsministerium viser en nedgang i grisebestanden på 16,6 procent i forhold til samme periode (ultimo februar) sidste år. På nuværende tidspunkt vurderes det, at den kinesiske grisekødsproduktion vil falde i størrelsesordenen 15-20 procent i 2019. Dette svarer til en nedgang på cirka 6-7 millioner tons grisekød, skriver L&F i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antallet af besætninger inficeret med afrikansk svinepest (ASF) fortsætter med at stige i Kina. Staten har meget svært ved at dæmme op for spredningen af sygdommen. Bortset fra provinsen Hainan er alle kinesiske provinser og autonome regioner ramt af udbrud, skriver L&F.

Det kinesiske landbrugsministerium offentliggør den samlede svinebestand hver måned. Den seneste opgørelse viser en nedgang på 16,6 procent ultimo februar 2019 i forhold til samme måned sidste år. Bestanden af søer er i samme periode faldet med 19,1 pct. Den seneste måned er bestanden af grise faldet med 5,4 pct. i Kina, mens so-bestanden er faldet med 5,0 procent. Om end opgørelserne fra Kina altid er forbundet med en vis usikkerhed, er reaktionen på disse opgørelser ikke udeblevet. Futureprisen på grisekød er tordnet i vejret, fra 55 cent pr. kilo til knap 79 cent pr. amerikansk pund.

Påvirker forbruget

De centrale kinesiske myndigheder i Beijing forsøger at få normaliseret griseproduktionen så hurtigt som muligt. Men det tager tid, at etablere en ny produktion, med polte, sohold og slagtesvin. Myndighederne har derfor opfordret lokale og regionale myndigheder til at støtte svineproducenterne.

Til trods for en vis usikkerhed i opgørelser af den kinesiske bestand vurderes det, at den nuværende produktionsnedgang på omtrentligt 15 pct. vil resultere i en produktionsnedgang på seks millioner tons grisekød i 2019. Det kinesiske forbrug af grisekød er højt og præferencen for at købe gris er også relativ højt. De højere indenlandske kinesiske priser vil dog påvirke forbruget, dels vil noget af forbruget substitueres af andet kød (især fjerkræ) og dels vil visse forbrugere på kort sigt købe lidt mindre grisekød, skriver L&F.

I Kina slagtes mere end halvdelen af verdens grise, svarende til 700 millioner stk. i 2017. Det påvirker derfor resten af verden, når der sker store strukturændringer i den kinesiske produktion eller det kinesiske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er endnu uvist, hvor stort importbehovet bliver som følge af nedgangen i grisebestanden, men det vil helt sikkert øge importbehovet ganske betragteligt. Det vurderes af Landbrug & Fødevarer for nuværende, at det kinesiske nettoimportbehov i 2019 kan øges med omtrentligt én million tons, hvilket i forhold til 2018 er lidt over en fordobling.

Kæmper om råvarerne

Også i EU er der en faldende produktion. Nedgangen i den europæiske grisebestand er med til at understøtte prisopsvinget. De europæiske slagterier kæmper lige nu om råvarerne.

Svinetællingen i december 2018 viste en samlet bestand af grise i EU, der ligger på et niveau der er én procent lavere end december-tællingen i 2017. I 2018 var der total set 148,8 millioner grise, mens der i 2017 var 150,3 millioner grise i EU. For avlssøer er nedgangen på 3,0 procent, mens det for drægtige søer er 2,6 procent i perioden. Den faldende bestand skyldes et økonomisk meget hårdt år for svineproducenter i 2018.

Grisenoteringen er steget kraftigt i Danmark. Ikke siden 2001 har der været en så stor stigning på fem uger. I denne uge (2019, uge 16) ligger noteringen på 10,60 kroner pr. kg, hvilket er 30 øre mere end ugen før, hvor noteringen steg med 70 øre (uge 15).

En meta-undersøgelse viser en kinesisk indkomstelasticitet på 0,478 efter grisekød, mens den er 0,669 for fjerkræ. Til gengæld anvender en gennemsnitlig kinesisk forbruger 0,04 procent af budgettet på grisekød men blot 0,012 på fjerkrækød, det vil sige under en tredjedel ift. grisekød. Studiet viser, at grisekød i dag og mange år frem vil udgøre den største andel af husholdningsbudgettet anvendt på kød, skriver L&F.