Mælkeproducent Rasmus Boudigaard, Ørslevkloster Hovedgård ved Højslev, besøgte Agromek i november 2014, hvor han kiggede efter nye kalvebokse til at supplere bedriftens gamle bokssektioner, og valget faldt på en ny model fra AgroX.

- Valget faldt på denne model, fordi de er rengøringsvenlige og fremstillet af ordentligt jern, siger Rasmus Boudigaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han konstaterer, at der er mere gods i jernet end i andre modeller.

Praktiske detaljer

Trods en god kvalitet konstaterer Rasmus Boudigaard, at hytterne fra AgroX faktisk også var billigere end de andre modeller, han kiggede på.

De nye kalvehytter har også små gennemtænkte detaljer, som Rasmus Boudigaard sætter pris på.

- Jeg kan for eksempel godt lide, at det er muligt at justere lågerne, og så er de nemme at strø i, fordi de er helt åbne, siger han og fremhæver også andre arbejdsmæssige fordele:

- Vi kan stå oprejst i dem, hvis vi skal ind og lære en kalv at drikke. Og en lav højde er også en stor fordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fantastisk, at bunden ikke er så høj, både når dyrene skal ud og ind, og når vi andre skal ud og ind, siger Rasmus Boudigaard.

Han oplever også en positiv effekt af, at boksene er lavet i lyse materialer.

Vandskåle

En anden detalje, som Rasmus Boudigaard er glad for ved boksene er skålene ved hver boks.

For det første rummer de seks liter, hvilket medvirker til mindre spild. Og for det andet er monteringen anderledes, end Rasmus Boudigaard kender fra sine øvrige kalvebokse.

Han fortæller, at det betyder, at kalvene ikke kan få skålene til at falde af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ser simpelt ud, men fungerer rigtig godt. Det kan være, at det skyldes den omvendte måde, de er opsat på, vurderer Rasmus Boudigaard.

Desuden er han glad for høhækken i hver boks.

Isolerende plader

Bund, tag, bagvæg, skillerum og ender er alle fremstillet af celleplastplader, som både har en meget rengøringsvenlig overflade og også har en isolerende effekt i kraft af cellestrukturen.

Rasmus Boudiggaard oplever, at dybstrøelsen kan være dybfrosset i hans gamle kalvebokse.

- Men jeg håber, at disse er bedre på det punk t i kraft af pladernes isoleringsevne, og fordi der er mindre luft under dem, og at det derfor er nemmere at lukke af under hytterne for at hindre, at vinden suser under hytterne og nedkøler bunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror ikke, der opstår en kuldebro, som i de andre hytter, fordi bunden er fremstillet af celleplastplader. Jeg håber, disser er bedre, og jeg tror det, siger han. Men han har trods alt kun haft dem i en forholdsvis mild periode i denne vinter.

Rengøringsvenlige

For Rasmus Boudigaard har det også vægtet højt, at boks-sektionerne er rengøringsvenlige, for på Ørslevkloster Hovedgård flytter og vasker de meget og vil ikke bringe smitte rundt på bedriften.

Der er stort fokus på kalvesundheden, og selvom 60 procent af de 300 kalve hvert år får ondt i maven - særligt om vinteren - så ligger kalvedødeligheden nede på kun 1,5 procent.

- Vi har mistet syv kalve det seneste år, hvoraf tre er aflivet, fortæller Rasmus Boudigaard.

- De her er rengøringsvenlige. De er rigtig gode på det punkt, siger Rasmus Boudigaard, som nu har haft to hold kalve igennem hytterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mekanisk tømning

Indtil videre har han tømt dem med håndkraft, ligesom han gør i sine gamle hytter, som grundlæggende er af samme type.

Men de nye hytter fra AgroX kan tømmes mekanisk. Den enkelte sektion er forsynet med et beslag, der er beregnet til pallegafler, som kan fæstnes til beslaget, så det er muligt at løfte og tippe en hel sektion, så dybstrøelsen ganske enkelt glider ud.

- Det er bare vigtigt, at man sørger for, at dørene til de enkelte bokse er åbne, når man gør det, tilføjer sælger Leif Nielsen, AgroX.

Vægten af en sektion med fire bokse er cirka 600 kg plus vægten af eventuel dybstrøelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdbar

Opbygningen med plastcelleplader gav Rasmus Boudigaard visse betænkeligheder, fordi han var nervøs for, at pladerne ville tage alvorligt skade, hvis de blev påkørt eller på anden måde udsat for uheld.

- Jeg har hele tiden tænkt, at hvis vi på et tidspunkt kom til at påkøre boksene, var jeg bekymret for, om celleplastpladerne så ville få kraftige skader, men de har allerede vist sig at vær meget stærke, konstaterer Rasmus Boudigaard, efter at en lastbilchauffør har påkørt den første, så voldsomt, at den blev flyttet flere meter, uden at der skete alvorlig skade med hytten.

- Det er rart at se, at den er holdbar, siger Rasmus Boudigaard.

De nye hytter fra AgroX fås i sektioner med tre eller fire kalvebokse, men er dog også blevet fremstillet sektioner med seks bokse. Produktionen foregår ved en lokal smed i Silkeborg.