Med investering i ny Väderstad Tempo har Elmegaarden sået 600 hektar med så-hastigheder på 10 til 18 kilometer i timen med stor præcision til følge.

Da Elmegaarden nær Frederiks i Midtjylland forud for 2014-sæsonen skulle ud og investere i en ny majssåmaskine, faldt valget på en Väderstad Tempo F, og den har igennem sæson 2014 levet op til forventningerne. Der er blevet sået 600 hektar, og såhastigheden har ligget fra 10 og helt op til 18 kilometer i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er aldrig blevet gravet så meget i jorden for at finde majskerner som i år, konstaterer Lars Kristensen, Elmegaarden, og fortsætter:

- Det skyldes alene, at når vi kommer ud og sår majsene med 10 til 18 kilometer i timen, så kan det være svært at overbevise vores kunder om, at majsen bliver placeret i den rigtige dybde og med den rigtige afstand. Men majsen står rigtig flot, og vi har ikke hørt nogen klager over det arbejde, som Tempoen har udført.

Han gør dog opmærksom på, at 2014 generelt har været et flot majsår.

- Tempo-maskinen kan ikke tage æren for det hele, men det flotte resultat fra såmaskinen ses specielt på afstanden mellem de enkelte majsplanter, som til trods for høj såhastighed står meget ens, og det skyldes den præcise såning, som Väderstad-maskinen udfører, forklarer han.

Foruden Elmegaardens egne 200 hektar majs, så bliver der sået cirka 400 hektar majs ude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tryghed med god overvågning

Lars Kristensen påpeger den gode overvågning på såmaskinen, som giver en god tryghed i så-arbejdet.

- Overvågningen er rigtig god på Väderstad-maskinen, og det giver en god tryghed, når arbejdet foregår med så høj en hastighed, fortæller Lars Kristensen og fortæller blandt andet om nøjagtigheden med fejlkoder, hvis eksempelvis en halv majskerne sidder fast i såskiven.

Han påpeger også, hvor let det er at åbne et såhus og komme ind til såskiven uden brug af værktøj.

- Det er udført i plastik og er meget let at åbne og lukke for kontrol og let at rengøre forud for en ny sæson.

Desuden er alle dele, som har berøring med gødning, udført i plastik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder meget for os, da vi på den måde er sikre på, at der ikke kommer rustne bolte og lignende, påpeger Lars Kristensen.

Det er fast-gødning, som Väderstad Tempo-såmaskinen benytter på F-modellen, som Elmegaarden har valgt at anskaffe.

- Det passer bedst til vores bedrift og er lettere at håndtere for os, og så er gødningstanken på såmaskinen 1.500 liter, hvilket passer perfekt med to stor-sække.

Han fremhæver desuden den præcise placering af gødningen, hvor hvert gødningsskær er individuelt ophængt, så gødningen altid vil ligge i samme dybde, uanset sten og andre ujævnheder.

Placering med 50 km/t

- Vi anvender overtryk til at fastholde frøene på såskiverne. I forhold til vakuum er det mindre følsomt over for utætheder, og samtidig anvender vi lufttrykket til at blæse frøene ned i jorden, forklarer Peter Nielsen, Väderstad Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frøene sendes af sted med en hastighed på 50 kilometer i timen, og denne teknologi kalder Väderstad for PowerShoot.

 - Specielt under ujævne forhold giver det langt større præcision, end når frøene blot falder fra såhuset og ned i sårillen, påpeger Peter Nielsen.

Trykhjulet på jorden stopper frøene og sikrer, at de kommer i god kontakt med jorden. Det betyder dels at frøene ikke triller videre, og dels sørger det for jordkontakt, så fremspiringen sker hurtigt. 

På marken tilpasser støttehjulene på såmaskinen sig til terrænet. De fire støttehjul på den otte-rækkede Väderstad-såmaskine er hydraulisk forbundet og sørger for at der er den samme hydrauliske belastning på hvert hjul, så maskinen får en mere blød kørsel i ujævne marker.

Egen generator

Alle Väderstad Tempo-maskiner leveres med en PTO-drevet generator.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nødvendigt, da der sidder 16 elmotorer på den otte-rækkede såmaskine, da hver eneste så-enhed for frø og gødning har hver sin elmotor, fortæller Peter Nielsen.

Han gør opmærksom på, at det blandt andet betyder, at hver sårække dermed kan slukkes ved kørsel i kiler.

- Hvis man får maskinen leveret med E-control, så kan kilekørsel ske over GPS, og sektionsaflukningen sker derfor automatisk. Fremkørselshastigheden registreres af en radar, og frøafstanden indstilles på monitoren i førerkabinen.

Monitoren i førerkabinen er i udformningen magen til den, som anvendes til Rapid og Spirit, dog er softwaren forskellig. På monitoren kan chaufføren ikke blot indtaste hvor mange kilo eller antallet frø, der skal udsås pr. hektar, men chaufføren kan også følge med i, hvor præcist de enkelte sektioner på maskinen arbejder. Det kan blandt andet aflæses, hvis der mangler frø i rækken, eller hvis der afleveres dobbeltfrø.

Ikke den første bugserede

Det er tredje majssåmaskine hos Elmegaarden og nummer to, som er bugseret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har tilmed haft tre forskellige mærker, men er rigtig godt tilfredse med de bugserede maskiner - specielt når det er fastgødning, påpeger Lars Kristensen.

Han fortæller, at bedriften kører på nogle meget kuperede arealer, og når der køres med fronttank, kan det være svært at følge markørstregen, når der køres op ad bakke.

- Nu kører vi med autostyring, og det er virkelig en behagelighed.

Lars Kristensen fortæller, at såmaskinen har kørt upåklageligt fra dag et.

- Det er vi rigtig godt tilfredse med, selvom jeg ved, at vi har et værksted som bakker os hundrede procent op, fortæller Lars Kristensen og henviser til Jhundahl, hvor maskinen er købt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her køber vi en del af vores maskiner, da opbakningen fra forhandleren er god, understreger Lars Kristensen.