Kapaciteten på landbrugsmaskiner tager af og til et kvantespring, som gør eksisterende maskiner forældede langt før de er slidt op. Et eksempel er introduktionen af tripplesættet, hvor en skårlægger foran på traktoren kombineres med to skårlæggere bag på traktoren. Det giver en enorm arbejdsbredde og samtidig bliver traktoren nærmest en selvkørende skårlægger, hvor der ikke køres i græsset, når stykket åbnes, og hvor marken kan skårlægges fra en side.

Franske Kuhn var hurtig til at se potentialet i tripplekombinationen og har i flere år tilbudt flere varianter lige fra det simple, hvor græsset blot høstes og lægges på skår, til skårlæggere med crimpere og mulighed for skårsamling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det brugte skårlæggersæt, som består af en frontmonteret Kuhn FC 313 og en Kuhn FC 883 bag på traktoren, er set hos Midtfjord Agro. Sættet der er fra 2009, er monteret med crimper og har en arbejdsbredde på 8,8 meter.

Hydraulisk affjedring

Lift-Control kalder Kuhn et hydraulisk affjedringssystem, der erstatter de traditionelle fjedre. Det hydrauliske system affjedres med kvælstof-akkumulatorer. Med et af traktorens hydrauliske fjernudtag har føreren mulighed for at tilpasse affjedringen i forhold markens beskaffenhed. Ifølge Kuhn udmønter det sig i færre urenheder i foderet og i lavere slitage på knivbjælken.

Knivbjælken er med ovale tallerkener og har hurtigskifte på knivene. Lejer og tandhjul ved de enkelte tallerkener er monteret ovenfra. Lige over lejet er der fra fabrikken drejet et spor i akslen. Er uheldet ude, og en tallerken rammer en jordfast sten eller lignende, knækker akslen hvor sporet er drejet, og helle tallerkenen ryger af. Det minimerer risikoen for, at den beskadigede tallerken kolliderer med - og skader nabotallerknerne. Traktorføreren skal kun løsne fire bolte, for at montere et nyt tallerkenmodul, og i løbet af et kvarter kan arbejdet genoptages.

Svinger og løfter

For at beskytte Kuhn FC 883 mod skader ved påkørsel, er der monteret hydraulisk sikkerhedsudløser på de to sidefløje. Uanset hvor på knivbjælken der køres på med skårlæggeren, vil den ikke blot svinge bagud men også blive løftet, så knivbjælken kommer fri af forhindringen. Udløsertrykket kan indstilles i to niveauer, og efter en påkørsel søger knivbjælken automatisk tilbage i arbejdsposition.

Både på den forreste del og på de to enheder bag på traktoren er der monteret fingercrimpere i hele arbejdsbredden. Det giver et godt flow i skårlæggeren og en ensartet crimpning af materialet. Crimperintensiteten indstilles med håndtag ved de tre maskindele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udstyr som de to større

Til sæson 2015 skiftede Kuhn FC 883 modelbetegnelse til FC 8830. Arbejdsbredden er den samme, men i den nye version har skårlæggeren fået de samme features som de større modeller FC 9530 og FC 10030. Det betyder blandt andet, at crimperen nu er med stålfingre, og at det er lettere at indstille hastigheden på crimperen.

Sammen med de nye skårlæggere bag på traktoren introducerer Kuhn også to nye frontmonterede skårlæggre. De er begge med et nyt og kompakt ophæng, som kombinerer et flot design med optimal tilpasning til terrænet.

Se på crimper og tallerkener

Skårlæggeren har ikke en computer, der fortæller, hvor mange hektar græs maskinen har skårlagt. Derfor har man kun årgang og maskinens tilstand at holde sig til, når der handles brugt skårlægger.

- På Både FC 883 og FC 313 anvender Kuhn crimperfingre af et plastmateriale. Når maskinen er ny er fingrene med skarpe hjørner og kanter. Fingrene er ret holdbare, og det er derfor sjældent at samtlige fingre i crimperen skiftes. Ved at se på fingrene og eventuelt sammenligne dem med en ny finger, får man et godt billede af hvor meget skårlæggeren har kørt, siger Casper Larsen, der har en fortid som montør hos Midtfjord Agro, men nu er salgskonsulent i virksomheden.

- En anden slidindikator er tallerkenerne på knivbjælken. Undersøg tallerkenernes overflade, og læg specielt mærke til forskellen i sliddet foran og bag ved kniven. Er tallerkenerne slidt fuldstændig glatte, og har nogen af dem været flækket og er svejset sammen igen, så er maskine godt brugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøg chassiset

Det er efterhånden ikke ualmindeligt, at trippelsæt monteres på traktorer med over 300 hestekræfter. Effekten og den høje arbejdshastighed stiller store krav til skårlæggerens stabilitet og chassis.

- Læg mærk til om der er revner i chassiset og om der har været svejset på chassiset. På frontskårlæggeren er det vigtigt at se efter skader i det ophæng, som får skårlæggeren til at flyde hen over marken. Har der været kørt imod med skårlæggeren, kan ophænget være bøjet, og det kan efterfølgende være vanskeligt at få skårlæggeren til at flyde optimalt, siger Casper Larsen.

Såvel frontskårlæggeren som de to skårlæggere bag på traktoren er monteret med hver sin overbelastningssikring i kraftoverføringsakslen. Kommer der vand i koblingen, når skårlæggeren vaskes før vinteropbevaringen, er der risiko for, at koblingen er rustet fast i løbet af vinteren og derfor ikke virker, når der er behov for det. Det kan medføre skader på drivlinje eller på knivbjælke og crimper. Det er derfor vigtigt at koblingerne afprøves og justeres inden sæsonen indledes.

Se på knivbjælkerne

Før handlen på den brugte trippelsæt afsluttes, er det vigtigt at sikre sig at de tre knivbjælker er i orden.

- Se efter om knivbjælkerne er lige, og om der er skiftet slæbesko i tide, så de ikke er tyndslidte. Se også efter utætheder, og hvis det er muligt, er det en god ide at kontrollere oliestanden i knivbjælkerne, siger Casper Larsen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt at skifteintervallet på olien overholdes, og det gælder ikke kun i knivbjælkerne men i lige så høj grad i de forskelige gear på skårlæggersættet.

På de nye modeller anvender Kuhn Optidisc knivbjælken, som er livstidssmurt og med en ny type slæbesko. Knivbjælken er monteret i gummibøsninger, der absorberer de stød som opstår, når der arbejdes med høj hastighed.