Amazone producerede den første rotorharve helt tilbage i 1967 og i 1979 introducerede den tyske producent den første KE rotorharve med aggressive tænder, som trækker maskinen i jorden og laver en effektiv bearbejdning af jorden.

Brøns Maskinforretning, som er importør af Amazone, har importeret rotorharver siden 1982. De første modeller var med monteringsbeslag til traditionelle såmaskiner. Efterhånden blev rotorharverne monteret med såmaskiner fra fabrikken, og i 1995 introducerede Amazone den pneumatiske såmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det brugte såsæt er set hos Kolding Maskinforretning. Sættet er fra 2003 og består af en KG 403 rotorharve og en AD-P 402 såmaskine. Sættet, der har sået 2.100 hektar, er monteret med blandt andet Ro-Tec skiveskær og sortjordsmarkører.

Store rotorer

Amazone KG er den kraftigste af tre rotorharver fra Amazone. KG leveres i arbejdsbredder fra tre til seks meter, hvor harven på fire meter leveres både som fast og som foldbar. De to store modeller på fem og seks meter leveres udelukkende som foldbar, og når de monteres med såmaskine placeres såsædsholderen i traktorens frontlift.

Amazone KG er med hurtigskifte på tænderne, og tænderne kan monteres både slæbende, hvor tænderne vender bag ud, og på greb hvor tænderen vender fremad og trækker maskinen i jorden. Systemet giver en god løsning af jorden, men i marker med mange sten er der også risiko for, at sten trækkes op på overfladen.

De store rotorer sikrer en god gennemgang i harven, og da såmaskinen støtter direkte på pakkevalsen, kan harven altid undvige jordfaste sten, uden at skulle løfte såmaskinen.

Efter rotorharven er der monteret en slæbeplanke og en kileringsvalse. Valsen laver en målrettet pakning af jorden, med fast jord der hvor såsæden skal placeres og løst jord imellem sårækkerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slæbe- og skiveskær

Amazone tilbyder både traditionelle slæbeskær og skiveskær til deres såmaskiner. Som skiveskær anvender Amazone et system med enkeltskiver, hvor sådybden begrænses af dybdeføringsskive. Fiberskiven kan indstilles i tre positioner, og da den kører tæt op af - og er mindre end selve skiveskæret, holder den også skiveskæret rent. På siden af skiveskæret er der monteret en fureåbner, der danner rillen, som udsæden placeres i.

Det maksimale skærtryk er 33 kg/såskær. Skærtrykket indstilles hydraulisk og kan reguleres under kørslen.

Den brugte såmaskine har mekanisk træk af doseringsenheden, som består af en enkelt valse. Til danske afgrøder, som korn og raps, skiftes der normalt mellem to til tre forskellige valsetyper.

På nye såmaskiner anvender Amazone elektronisk doseringsdrev, og her kan kunderne også vælge RoTec+ såskær, som er med større skiver og et større skærtryk.

Tjek tænderne

I en rotorharve får både transmissionen samt aksler og lejer rigtig mange tæsk, når der køres i fugtigt og stenfyldt jord. Det er harven bygget til, og kan normalt også holde til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tænderne på rotorharven er utrolig fleksible, og tager de første stød når harven rammer en jordfast sten. Fleksibiliteten aftager i takt med at tænderne slides, og samtidig øges risikoen for, at der presses jord op omkring rotorharvens aksler og lejer. Derfor skal der skiftes tænder i tide, og ved at vælge en original tand fra Amazone sikrer man sig, at tænderne både har den fornødne styrke og fleksibilitet, siger Jens Thomsen, salgskonsulent hos Kolding Maskinforretning.

Han pointerer samtidig, at brændstofforbruget ved nye tænder er mindre, end når tænderne er godt slidte. Det skyldes, at der med nye tænder er mere plads i harven, og at materialet hurtigere kommer igennem harven.

Slør og utætheder

Mens det kan være nødvendigt at udskifte en pakdåse i selve rotorhuset, har Jens Thomsen erfaring for, at transmissionen på rotorharven fra Amazone bare kører.

- Olie i transmissionen skal selvfølgelig skiftes efter de intervaller som Amazone foreskriver. Men elleres er der kun at smøre kraftoverføringsakslen, og da manchetterne i begge ender hurtigt kan klikkes af, kan det ske, mens harven er monteret på traktoren, siger salgskonsulenten.

Skærene i RoTec-systemet er monteret i bøsninger, og da der arbejdes i jord, vil der med tiden opstå slør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men da det er fureformeren, som laver rillen til udsæden, betyder det ikke så meget, at der er lidt slør ved skiverne. På den anden side er det vigtigt, at bøsningerne skiftes, inden de er slidt igennem. Fordelen ved RoTec-systemet er, at det er let at vedligeholde, og at det kan køre i stort set alt uden at slæbe. Skal der køres i meget løst jord, tilbyder Amazone en lidt bredere dybdeføringsrulle, som sikrer at udsæden ikke bliver placeret for dybt, siger Jens Thomsen.

Boltede akselender

Under gennemgangen og klargøringen af såsættet er det en god ide, at undersøge lejerne i kileringsvalsen for slør.

- Valsen bærer såmaskinen, og lejerne belastes derfor af de 2.000 liter udsæd, som er i beholderen. Lejerne er normale rullelejer, som skal smørres med fedt. Opdages et lejehavari i tide, er det blot at skifte lejet. Køres der lidt for længe, og akslen tager skade, er det let at skifte akslen, da akselenden er boltet på kileringsvalsen, siger Jens Thomsen.

Udmadningen på såmaskinen er udført i plast og rustfrit stål. Den kan derfor uden problemer klare en blanding af sædekorn og gødning.

- Blander man sædekorn og gødning, skal man være omhyggelig med at rengøre såmaskine både ud- og indvendigt. Samtidig er det vigtigt og såmaskine smøres ind i olie, så gødningen ikke angriber metaldele, sige Jens Thomsen.